Асансьорът - едно от най-опасните места за заразяване с Ковид-19

Той е идеален пример за затворено пространство без вентилация

23.02.2021 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Асансьорът - едно от най-опасните места за заразяване с Ковид-19

От началото на пандемията здравните власти и експерти полагат големи усилия, за да отправят препоръки от всякакъв вид към населението, за да се избегнат ненужни рискове от заразяване. Един от тях, и основателно, винаги е бил да избягват затворени пространства.

Сега проучване потвърждава, че наистина 75% от инфекциите се случват на тези места, на които липсва вентилация и проветряване.

Освен семейните събирания, заведения и хотели, една особено опасна зона за заразяване е асансьорът. Той е идеалният пример за затворено пространство без вентилация, в което е невъзможно да се поддържа безопасна дистанция, през което минават десетки дори стотици пътници на ден, и в който неизбежно се докосват дръжката и бутоните за съответния етаж, където може да дебне вирусът, предава "Монитор".

Всъщност аерозолните частици, които разпространяват коронавирус във въздуха, могат да се задържат в асансьори в продължение на три часа, повече от достатъчно време за заразяване на хората там.

Има случаи на заразяване, докато сте сами в асансьор, така че понякога дори спазването на препоръките опасността е толкова реална, че не можете да я избегнете, констатира испанската La Sexta.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
истинко
преди 6 дни
Асансьорът на кооперацията където живея е настроен така, че когато достигне крайната си спирка отваря вратите си и остава така докато някой друг не го повика. По този начин се проветрява. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
ковача
преди 6 дни
Медиите-най-опасното място за мозъка!За пари си отваряте задниците като кратера на Кракатау. Сигнализирай за неуместен коментар