България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ветеринар: Няма данни домашните любимци да се заразяват и да предават Ковид-19

"Сърдечните заболявания при котките се диагностицират трудно", каза Мила Бобадова

24.03.2021 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Според изследване, с британския вариант на вируса може да заразите вашия домашен любимец. В проучването пише още, че ветеринари отчитат сериозни сърдечни заболявания при домашните любимци. Има ли данни за такива случаи в България и как се проявява вирусът при животните?

"На този етап няма подобни данни и информация. Никоя от организациите, които се занимава с ветеринарна медицина, не е алармирала за подобни проблеми. Домашните кучета и котки имат своите коронавируси със своите прояви. Те са изключително безопасни за хора и нямат ефект върху тях", каза ветеринарният лекар Мила Бобадова пред Мирослав Димитров за "България сутрин".

Тя подчерта, че сърдечните заболявания при котките се диагностицират трудно, поради факта, че те не демонстрират проблеми със сърдечната система. При кучетата - по-често.

"Бих посъветвала хората да спазват добрата практика - веднъж годишно да се правят контролни прегледи на животното, отколкото да чакат да се появят някакви признаци", коментира още Бобадова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът добави, че животните реагират на вирус по същия начин, по който и ние реагираме.

"Имунните ни системи говорят по един и същи начин, но в света това, което ни притеснява, са 4 случая, които са доказани, че проблемът е коронавирус при котка. Но и в четирите случая животните са го прекарали безсимптомно и леко. Но те са изолирани случаи на лабораторни животни. До този момент няма данни за домашни любимци от всякакъв тип да предават или да се разболяват от Ковид-19", посочи Мила Бобадова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Има, няма не допускайте хора и други животни около своите! Сигнализирай за неуместен коментар