Орбан, Салвини и Моравецки готвят нов политически блок в ЕП

Десните лидери на Унгария, Италия и Полша се договориха да работят в бъдеще по-тясно в Европа

03.04.2021 | 22:30 Редактор: Здравко Черкезов
Орбан, Салвини и Моравецки готвят нов политически блок в ЕП

Десните лидери на Унгария, Италия и Полша се договориха да работят в бъдеще по-тясно в Европа, но в крайна сметка не са обявили създаването на обща политическа група в Европейския парламент, съобщава Euronews.

Унгарският премиер Виктор Орбан, полският премиер Матеуш Моравецки и Матео Салвини, председател на италианската партия "Лега Норд", обясниха, че преговорите с други десни партии в Европа ще продължат.

"Говорихме много за общите ни ценности. Ясно е че в допълнение към нашия атлантически ангажимент, ние представляваме ценностите на свободата, достойнството, християнството, семейството и националната памет. И казваме "не" на цензурата, на Европейската империя в Брюксел, на комунизма, на нелегалната имиграция, а също и на антисемитизма. Ние споделяме тези ценности и твърдения ", каза Виктор Орбан.

Лидерите ще продължат да говорят и отвориха вратите за присъединяване към други европейски партии. Анализаторът на "Votewatch Europe" Дору Франтеску смята, че ще бъде трудно да се убеди "Лега Норд" на Матео Салвини да се присъедини към този нов блок в Европейския парламент.

"По-лесно бихме могли да видим как партията на Орбан обединява усилията си с партията на Моравецки, тъй като те се съгласуват по много въпроси, с изключение, може би, отношенията с Русия. "Лега Норд" обаче е малко по-трудна за приспособяване, както поради някои различия по отношение на икономика, но и защото е много по-голяма и те ще трябва да споделят много власт с нея ", казва анализаторът Дору Франтеску, цитиран от БГНЕС.

Тези преговори идват малко след като управляващата партия в Унгария, Фидес, напусна Европейската народна партия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК