Унгария скочи срещу разхлабването на мерките, ще ваксинира и бременни

Страната се превърна в огнище на третата вълна на заразяване с Ковид-19

26.03.2021 | 15:57 Редактор: Искра Ангелова
Унгария скочи срещу разхлабването на мерките, ще ваксинира и бременни

Унгария не може да си позволи да разхлаби карантинните мерки срещу Ковид-19, защото броят на заразените с вируса в страната расте, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Орбан обяви, че в Унгария срещу Ковид-19 вече ще бъдат ваксинирани и бременни жени, като се използват ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Унгарският лидер изтъкна, че правителството планира да ограничи от този уикенд броя на хората, намиращи се по едно и също време в магазини, като едновременно с това предвижда да удължи работното време на магазините. Решенията по тези въпроси ще бъдат оповестени утре.

Страната  регистрира днес рекордните 275 смъртни случая, свързани с Ковид-19.

Унгарските болници са подложени на изключително голямо натоварване, заявиха унгарските здравни власти. Унгария се превърна в огнище на третата вълна на заразяване с коронавирус, която сериозно засегна Централна Европа.

Орбан отбеляза, че е трудно да се прогнозира кога третата вълна на коронавирусната пандемия ще достигне своя пик. Основният въпрос според него е колко бързо броят на заразените ще започне да намалява, след като пикът бъде преодолян, информира БТА.

Орбан каза още, че има реален шанс училищата да отворят отново на 19 април, след като учителите и останалите училищни служители бъдат ваксинирани.

Премиерът съобщи, че досега 71 процента от хората на възраст над 65 години, които са се регистрирали за ваксинация, са били ваксинирани. Общо 1,8 милиона унгарци са получили поне една доза от ваксина срещу коронавируса. Унгария е с население от 10 милиона души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК