"Ди Велт": Голямата смърт шета из Източна Европа

Във Варшава остават само девет легла за пациенти с Ковид-19

25.03.2021 | 12:34 Редактор: Искра Ангелова

Полският здравен министър Адам Недзелски изглежда измъчен. Решението да се въведе нова строга блокировка изглежда е трудно за него и колегите му от кабинета. "Това са огромни разходи, но те ни предпазват от още по-ужасни и огромни разходи", каза Недзелски пред новинарския канал Polsat, след като обяви решението на правителството в четвъртък.

В събота в Полша беше въведено заключване, което ще продължи ориентировъчно до 9 април. Училищата и магазините отново се затварят. Обсъжда се въвеждането на комендантски час или дори по-строги ограничения на свободата на движение: възможно е разходките да бъдат ограничени само до близкия до жилищата район. Полското правителство си запазва правото да затегне заключването, ако е необходимо.

Това е необходима мярка. В момента Полша отбелязва рязко нарастване на коронавирусните инфекции. В петък здравното министерство на страната съобщи за 25 998 нови случая, което е с 38% повече от миналия петък. Но това не е изключение за този регион. В Чехия седемдневният процент на инфекция на 1 милион души е 976, в Унгария - 738. Това е 7-10 пъти по-високо от това в Германия.

Експертите на СЗО са изключително загрижени. Те посочват, че броят на новите случаи, броят на хоспитализациите и смъртните случаи в Централна Европа са на най-високите нива в света. Източната част на ЕС - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, членове на Вишеградската група - са достигнали ръба на собствените си възможности. Много болници са изпълнени докрай и има все по-тежки случаи, включително сред младите хора. И никъде другаде в ЕС няма такава смъртност като последици от коронавируса, както на изток.

Въпреки факта, че Чешката република изглежда достига пиковата честота, броят на хоспитализациите и смъртните случаи не намалява. Не се предвижда бързо подобрение. Що се отнася до Полша, изследователите от Варшавския университет стигнаха до заключението, че през април може да настъпи колапс на здравната система на страната с непредсказуеми последици. В четвъртък вестник "Газета Виборча" съобщи, че във Варшава остават само девет легла за пациенти с Ковид-19.

Прекалено високата смъртност достигна невъобразими размери. През ноември 2020 г. в Полша са починали два пъти повече хора, отколкото през ноември 2019 г., т.е. преди избухването на коронавируса. На 31 януари тази година прекалено високата смъртност в Словакия беше 50%, в Чехия - 39%. Средната смъртност за седем дни на 1 милион жители е 16,7 в Унгария, 14,9 в Словакия, 19,2 в Чехия. Това е около десет пъти повече, отколкото в Германия.

В Унгария, която използва без разрешение от Европейската комисия по лекарствата, наред с други неща, руската ваксина "Спутник V" и китайската ваксина Sinopharm, до момента има 18 хиляди смъртни случая - докато в страната живеят по-малко от 10 милиона души.

Въпреки че активния напредък (в сравнение с Германия) с ваксинацията, страни като Полша или Унгария не са в състояние да поставят пандемията под контрол. На първо място, броят на смъртните случаи остава висок. Има редица причини за толкова висока смъртност.

Ярослав Флегер, чешки паразитолог и биолог, занимаващ се с проблемите на еволюцията, на първо място спомена правителствената политика. "Властите отдавна смекчиха опасността от коронавируса, а след това започнаха да изискват гражданите да се придържат към правилата. Това несъответствие предизвика объркване и раздразнение сред хората. Правителството просто е загубило доверието на хората", каза Флегер в интервю за "Ди Велт", цитиран от БГНЕС.

Авторитетен учен, професор в Карловия университет в Прага, многократно е предсказвал много точно хода на пандемията, с което е спечелил голямо уважение в Чешката република и сега често се появява в медиите, когато става въпрос за коронавируса. Всичко, което той казва за действията на чешкото правителство, може да се каже и за действията на правителствата на други страни в региона.

В Унгария опозицията твърди, че кабинетът на Виктор Орбан губи доверието на избирателите, тъй като използва коронавирусната криза, за да засили собствената си власт чрез ограничителни мерки. В Словакия неуспешните действия на ръководството на страната по време на пандемията съвсем наскоро предизвикаха конфликт в редиците на коалицията. Не на последно място, това се случи, защото премиерът Игор Матович по своя инициатива закупи руската ваксина. А в Полша политиците от управляващата Партия на правото и справедливостта постоянно омаловажават опасностите от вируса.

В резултат на тези хаотични практики и в четирите страни много граждани отдавна са престанали да се придържат към препоръчаните хигиенни практики. В Чешката република твърдото блокиране не доведе до желания ефект. Медиите постоянно съобщават за незаконни партита. Младите хора и хората на средна възраст са допринесли за разпространението на коронавируса сред съгражданите си. Очевидно е, че увеличаването на заболеваемостта неизбежно води до увеличаване на случаите на тежко протичане на болестта и смъртни случаи.

Неофициалните данни за заболеваемостта са много по-високи от официалните статистически данни. Правителствата на Словакия и Полша може дори да нямат ясна представа за реалната епидемиологична ситуация в самите страни. Тестовете са малко, а в някои случаи, например в Полша, процентът на положителните резултати е 30%.

Много болни хора не информират властите за това, от страх да не загубят възможността да отидат на работа. Експертите предполагат, че реалните числа са 5-10 пъти по-високи от официалните. Според консервативни оценки всеки ден в Унгария се разболяват около 32 хиляди души, около 50 хиляди в Чехия и около 125 хиляди в Полша. В същото време от дълго време никой не проследява сериозно контактите на болни хора.

Между другото, британският вирусен щам B.1.1.7 отдавна се е разпространил в Източна Европа. Той обаче е по-заразен и вероятно по-често води до усложнения. "Това е свързано с разпространението на вируса, с големия брой нови инфекции, претоварващи здравната система. И ние също имаме работа с много по-агресивна мутация на вируса", потвърди паразитологът Флегер.

Третата точка е от съществено значение. Здравните системи в региона са недостатъчно финансирани, болниците са недостатъчно оборудвани и не разполагат с достатъчно персонал. След присъединяването на страните от Вишеград към ЕС през 2004 г. хиляди лекари са напуснали Полша или Унгария, а много специалисти напускат родината си веднага след дипломирането си, заминавайки за Германия и Холандия за по-високи заплати.

Според статистическата служба на ЕС Евростат в момента в Полша има 238 лекари на 100 000 жители, което е най-ниският показател в целия Европейски съюз. В Унгария това число е 338. Това не е достатъчно за успешно противопоставяне на кризисни ситуации от настоящия мащаб. В Германия има 431 лекари на 100 хиляди жители. Кога заболеваемостта ще намалее, все още е невъзможно да се каже. Националните правителства удължават или затягат заключванията и се надяват, че ваксинациите скоро ще изиграят положителна роля.

Ако настоящата вълна на заболеваемост е последна, тогава тя ще бъде най-тежка за Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Страшна напаст се оказа този вирус! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
В Полша затягат мерките, в БГ ги разхлабват Сигнализирай за неуместен коментар