EK предвижда по-строги правила за износа на ваксини срещу Ковид-19

Новите критерии могат да засегнат Великобритания

24.03.2021 | 16:43 Редактор: Десислава Атанасова

Нов епизод от войната за ваксини срещу Ковид-19. Европейската комисия предложи да бъдат въведени две допълнителни изисквания за износа на препарати, произведени на територията на съюза. Новите критерии могат да засегнат Великобритания и отново да покачат напрежението между Брюксел и Лондон.

В опит да предотврати дисбаланса Еврокомисията иска въвеждането на нови регулации за търговията с ваксини, произведени на територията на съюза. Предложенията са две - за реципрочност и пропорционалност. Това означава, че Брюксел ще позволи износа на дози за страни извън блока, взимайки предвид дали заболеваемостта в тях е висока, а темпът на имунизация - бавен. Както и дали държавите на свой ред не са наложили ограничения на износа на ваксини. 

Предложението се разглежда като атака срещу Великобритания, която произвежда част от ваксините си на територията на съюза, но не изпраща дози към общността. Засегнати от мярката може да се окажат и САЩ. Европейската комисия обаче е категорична - действията не са насочени към контретна държава. 

Критерият пропорционалност той определи като намиране на правилния баланс - в случая Комисията и страните-членки ще преценяват епидемиологична обстановка, броя на имунизираните и наличието на ваксини срещу Ковид-19 в съответната страна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви, че "ЕС се гордее, че е домът на производителите на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят".

 От февруари Европейският съюз е предоставил 380 разрешителни за износ. Отказ е имало само в един случай, при който AstraZeneca е поискала одобрение за износ на 250 000 дози за Австралия.

За да бъдат въведени новите по-строги критерии, те трябва да бъде одобрени от Европейския парламент и съвет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК