Бил Гейтс: Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. заради ваксините

Ковид-19 засегна над 125 милиона души по света

25.03.2021 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Бил Гейтс: Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. заради ваксините

Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. благодарение на ваксините срещу Ковид-19, прогнозира Бил Гейтс в интервю за полския вестник "Газета Виборча" (Gazeta Wyborcza) и телевизионния оператор TVN24, цитирано от Ройтерс.

"Това е невероятна трагедия", каза съоснователят на "Майкрософт" (Microsoft) по повод пандемията, добавяйки, че единствената добра новина е достъпа до ваксини.

Откакто беше открит за първи път в края на 2019 г., Ковид-19 засегна над 125 милиона души по света, отнемайки досега 2,7 милиона живота. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че може да се очаква "силно заразен вирус, а не война", който да причини смъртта на милиони хора през следващите няколко десетилетия.

"До края на 2022 г. трябва да се върнем към нормалното благодарение на ваксините", посочи Гейтс в интервюто за полските медии, цитиран от БНР.

Милиардерът Гейтс, който се оттегли от поста председател на Microsoft Corp през 2014 г., чрез своята филантропска фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията Ковид-19. Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.

Така например планът COVAX, подкрепен от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), има за цел да осигури 2 милиарда дози ваксини за страните с по-ниски доходи до края на 2021 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
DEATH TO PUTIN
преди 1 година