Гейтс: С Ковид-19 ще се справим по-лесно, трудно ще спрем климатичните промени

"Правителствата трябва да са водещи", заяви той

15.02.2021 | 11:04 Редактор: Искра Ангелова
Гейтс: С Ковид-19 ще се справим по-лесно, трудно ще спрем климатичните промени

Решаването на проблемите, свързани с изменението на климата би било "най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило", казва милиардерът основател на Microsoft.

За сравнение, прекратяването на пандемията е "много, много лесно", твърди той.

Новата книга на Бил Гейтс "Как да избегнем климатични бедствия" е ръководство за справяне с глобалното затопляне. 51 милиарда е колко тона парникови газове обикновено добавяме към атмосферата всяка година. Нулата е нивото, до което трябва да стигнем.

В книгата си Гейтс се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да направим това пътуване. Възобновяемите източници като вятър и слънце могат да ни помогнат да декарбонизираме електроенергията, но това е по-малко от 30% от общите емисии.

Ще трябва да декарбонизираме и останалите 70% от световната икономика – производствата на стомана, цимент, транспортните системи, производството на торове и много, много повече.

В момента просто нямаме начини да направим това за много от тези сектори.

"Правителствата трябва да са водещи", заяви Гейтс, цитиран от Би Би Си.

Отговорът, казва милиардерът, ще бъде усилие за иновации в мащаб, какъвто светът не е виждал досега. Повечето потребители не плащат нищо за щетите върху околната среда, причинени от замърсяването от бензина в колата им или въглищата или газа, които са източник на електричеството в дома им.

"В момента не виждате болката, която причинявате, когато излъчвате въглеродни емисии", твърди Гейтс.

"Трябва да имаме ценови сигнали, за да покажем на частния сектор, че искаме зелени продукти", казва той, цитиран от БГНЕС.

Това ще изисква огромни инвестиции от правителствата в научноизследователска и развойна дейност, твърди Гейтс, както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте, като по този начин ще помогне за намаляване на цените. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ие
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 1 година
този от вируси на компири отиде на реални вируси а сега пък и на глобалното време ....хич не му е чиста работата ! Сигнализирай за неуместен коментар