Това изказване на Бил Гейтс за ваксините не би ви оставило равнодушни

Милиардерът финансира проучвания в Южна Африка относно ефикасността на AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax

18.02.2021 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова

Милиардерът Бил Гейтс предупреди, че може да е необходимо поставянето на три дози от ваксините срещу Ковид-19. Причината са новите варианти на вируса. 

Бил Гейтс изрази опасение, че две дози от ваксините срещу Ковид-19 няма да са достатъчни, за да се спре разпространението на новите варианти на вируса, открити в Бразилия, Южна Африка и Великобритания.

"Сега дискусията е дали просто ни трябва много голям процент имунизирани с настоящата ваксина, или се нуждаем от трета доза от нея, или пък ни трябва модифицирана ваксина?", коментира той.

Милиардерът посочи, че фармацевтичните компании вече са започнали да обсъждат създаването на нова ваксина, която е специално разработена за предпазване от новите варианти. Той добави, че финансира проучвания в Южна Африка, чиято цел е да се определи дали ваксините на три компании - AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax, са ефективни срещу мутациите. 

AstraZeneca по-специално се изправя пред предизвикателство в лицето на мутациите. Johnson & Johnson и Novavax са по-малко ефективни спрямо вариантите, но все пак достатъчно ефективни.

На 28 януари от Novavax обявиха, че препаратът им показва 90% защита срещу Ковид-19 в трета фаза от клиничните изпитания и близо 50% защита срещу южноафриканският вариант на вируса.

Ден по-късно от Johnson & Johnson обявиха, че ваксината им е 66% ефективна срещу оригинала на вируса и дава 57% защита срещу южноафриканската мутация, която е силно заразна. Според Гейтс дори и минималната защита срещу мутациите е добра новина. Той препоръча на здравните власти в Съединените щати да одобрят препаратите на двете компании за употреба.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 1
Пенка
преди 3 години
Защо Бил Гейтс трябва да прави такива прогнози относно вируса и мутациите му? Той не е специалист в тази област и не трябва да плаши хората със статистики и стъкмистики.Ако това е негово хоби то той се оприличава с налудничавия корейски президент.който си разнообразява времето със смъртоносни играчки. Трябва ли човечеството да му вярва? И ако толкова много му е скучно ,нека насочи заниманията си в заселване на друга планета. Например Марс. След като има милиарди и иска хоби ,може да си позволи Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 2
Ая
преди 3 години
Изпитвам истински страх от "компетентността"на някои хора по всички въпроси, но с възможности да я приложат!Нещо като луд с картечница-даже по -зле! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
1
16 rate up comment rate down comment 3
АнтиГейтс
преди 3 години
Арестувайте или просто ликвидирайте този индивид. Той е изключително вреден за човечеството. Сигнализирай за неуместен коментар