Мадуро е предложил да плаща ваксини с нефт

Износът във Венецуела на суровината е ограничен заради американски сакнкции

29.03.2021 | 22:40 Редактор: Никола Симеонов
Мадуро е предложил да плаща ваксини с нефт

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е предложил да плаща за ваксини срещу новия коронавирус с нефт, предава Reuters. Обхванатата от криза южноамериканска страна в момента изнася най-малки количества петрол от десетилетия заради санкциите на Вашингтон срещу Венецуела.

Мадуро каза, че Каракас работи за плащането на ваксини от механизма Covax на Световната здравна организация (СЗО) - който осигурява достъп на ваксини за бедните страни - както чрез венецуелски средства, замразени в задграничи сметки поради санкции, така и чрез доставки на петрол. 

"Венецуела разполага с петролните кораби и има клиенти, които ще купуват нашия петрол“, каза Мадуро в обръщение по държавната телевизия. "Готови сме и сме подготвени да разменяме петрол срещу ваксини, но няма да молим никого“. Венецуела вече получи ваксини от съюзниците си Русия и Китай, съобщава "Фокус".

Правителството и опозицията бяха в преговори с Панамериканската здравна организация (PAHO) относно достъпа на Венецуела до ваксини чрез Covax, но правителството заяви миналата седмица, че няма да приеме ваксината AstraZeneca, която пък се разпространява чрез Covax в Латинска Америка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК