Facebook "замрази" профила на Мадуро, рекламирал лекарство от мащерка срещу Ковид-19

Венецуелският президент описва предимствата на препарата карвативир 

27.03.2021 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Facebook

Facebook "замрази" профила на венецуелския президент Николас Мадуро заради разпространение на дезинформация за Ковид-19. Той рекламира в социалната мрежа лекарство, което по думите му лекува Ковид-19.

През януари венецуелският президент описа препарата карвативир - приеман през устата разтвор с извлек от мащерка, като чудодейно лекарство, което неутрализира коронавируса без странични ефекти. Твърдение, което според лекари, не е научно подкрепено.

Facebook свали видео, в което Мадуро рекламира лекарството, защото то нарушава политиката срещу неверни твърдения, че "нещо може да гарантира защита от зараза с Ковид-19 или да гарантира възстановяване от Ковид-19".

"Следваме насоките на СЗО, според които в момента няма лекарство, което да лекува вируса. Заради многократни нарушения на нашите правила, блокираме страницата за 30 дни, през които тя ще бъде в режим "само за четене", каза говорителят на Facebook за Ройтерс, предаде БНР.

Във видеото Мадуро казва, че карвативир, наричан от него "чудодейните капки" на живелия през 19 в. и обявен за блажен от католическата църква венецуелски лекар Хосе Грегорио Ернандес, може да се използват превантивно и терапевтично срещу коронавируса.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК