Пратеник на Тръмп тайно говорил с Мадуро за мирното му оттегляне

Разговорите обаче се оказали безуспешни

24.10.2020 | 10:25 Редактор: Ивет Арабова
Пратеник на Тръмп тайно говорил с Мадуро за мирното му оттегляне

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп тайно се срещнал с представител на режима на Николас Мадуро в Мексико през септември, за да се опита да договори мирното оттегляне на венецуелския лидер, предава Bloomberg.

Ричард Гренел, бившият изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване и посланик в Германия, и Хорхе Родригес, венецуелски политик, който е близък съветник на Мадуро, са се срещнали в мексиканската столица, гласи информация на четири запознати длъжностни лица. Държавният секретар Майкъл Помпео и останалата част от Държавния департамент не са били информирани предварително за пътуването.

По тяхна информация Ричард Гренел се е опитал да обсъди оттеглянето на Мадуро, но не не е ясно дали Родригес или Мадуро са били съгласни. Във всеки случай разговорите се оказаха безуспешни, коментират високопоставените служители

Президентът Доналд Тръмп се опита да реализира редица външнополитически постижения преди изборите на 3 ноември, включително мирни споразумения в Близкия изток, изтегляне на войски от няколко държави и освобождаване на американски военнопленници, за които се смята, че са били държани в Сирия.

Американски длъжностни лица дадоха противоречиви информация за това дали пътуването на Гренел е било разрешено от президента Тръмп, въпреки че двама запознати с въпроса, заявиха, че съветникът по националната сигурност на Тръмп Робърт О’Брайън е подписал споразумението с благословията на президента.

Но Помпео и пратеникът на Държавния департамент във Венецуела са разбрали за пътуването на Гренел, чак след като то е приключило. Посланикът на САЩ в Мексико Кристофър Ландау също не е бил информиран предварително за пътуването. Родригес е отлетял за Мексико в късните часове на 16 септември на борда на един от венецуелските президентски самолети. Полетът е бил регистриран като пътуване на националната авиокомпания Conviasa.

Франсиско Ариас Карденас, назначеният от Мадуро венецуелски посланик в Мексико, който през 1992 г. беше начело на неуспешен преврат г. срещу бившия президент Уго Чавес, е поискал от мексиканското външно министерство да промени в полетите в последния момент, позволявайки на Родригес да влезе в страната, информира Bloombergtv.bg.

Родригес отказа коментар, както и говорители на Съвета за национална сигурност на Белия дом и Държавния департамент. Кампанията на Тръмп не случайно набляга на добрите си отношения с венецуелците, избягали от страната си и станали граждани на САЩ. Мнозина живеят във Флорида - един от оспорваните щати, където изборите често се решават с малки разлики. 

Снимка: Bloomberg/Carlos Becerra

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК