Пристигнаха първите ваксини на AstraZeneca в РС Македония

Oще 76 000 дози от същия производител се очаква да пристигнат до края на април

28.03.2021 | 17:20 Редактор: Десислава Атанасова
Пристигнаха първите ваксини на AstraZeneca в РС Македония

Пратка от 24 000 ваксини на компанията AstraZeneca, осигурени чрез програмата КОВАКС, пристигна днес на летището в Скопие, пише Dnes.bg

Планира се ваксинационният процес да започне в сряда, а здравният министър Венко Филипче уточни, че първите ваксинирани ще бъдат хора над 75 години, страдащи от хронични болести.

КОВАКС съобщи, че още 76 000 дози от същия производител се очаква да пристигнат до края на април.

Министърът, който посрещна пратката заедно с представители на дипломатическия корпус, на Световната здравна организация  и УНИЦЕФ, благодари за помощта.

"Нека да благодаря на всички страни, които подкрепиха тази система, особено на представителите на приятелските страни тук с нас днес - САЩ, Германия, Великобритания, Франция, както и на представителите на СЗО и УНИЦЕФ, които ни помогнаха да организираме транспорта, получаването и по-нататъшната употреба на тези ваксини на базата на опита на страните, в които те се прилагат", заяви Филипче.

Той посочи, че сега страната е готова да осъществи бърза и ефективна имунизационна програма, тъй като има съобщения за пристигането на още ваксини идния месец.

"Освен допълнителните 76 000 дози чрез КОВАКС вчера получихме добри новини от ЕС, ваксините от Китай също трябва да пристигнат през април, което означава, че всички рискови групи ще бъдат ваксинирани, щом дозите пристигнат", посочи министърът.

Премиерът Зоран Заев съобщи снощи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обещала доставка на 651 000 дози ваксини срещу новия коронавирус на страните от Западните Балкани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК