Психиатър: Ковид-19 уврежда нервната система и може да доведе до самоубийство

Има ли връзка между инфекцията и депресия по време на заболяването или след възстановяване?

13.03.2021 | 16:40 Редактор: Радостина Димитрова
Психиатър: Ковид-19 уврежда нервната система и може да доведе до самоубийство

Какъв ефект има Ковид-19 върху психичното здраве? Има ли връзка между инфекцията и депресия по време на заболяването или след възстановяване? За да отговори на тези и други въпроси, катарската медия Al Jazeera интервюира психиатъра Валид Сархан. Той предоставя най-новите медицински данни за коронавируса и неговото въздействие върху психичното здраве на населението, предаде "Фокус".

Засяга ли коронавирусът нервната система?

Да, коронавирусът атакува нервната система, особено мозъка, което води до промяна в психологическото и неврологичното състояние и последствията от това може да се наблюдават дори след възстановяване.

Засяга ли коронавирусът мозъка и невротрансмитерите като серотонин?

Да, коронавирусът засяга мозъчните клетки и може да ги повреди. В допълнение, той е в състояние да повлияе на химичните невротрансмитери в мозъка.

Може ли тази вреда да бъде дългосрочна и да продължи след възстановяване?

За съжаление да, възстановяването не гарантира, че всички проблеми ще изчезнат. Понякога хората, които се възстановяват от болестта, се сблъскват с последици като хронична умора, затруднено дишане, депресия, тревожност и когнитивен спад.

Какви са дългосрочните неврологични и психологически последици от коронавирусната инфекция?

Според наличните данни към днешна дата пандемията засяга обществото като цяло, причинявайки коронафобия, повишена тревожност, обсесивнокомпулсивни разстройства, висока зависимост и дори самоубийства. Последиците за човешкото тяло и за живота могат да се наблюдават както по време на болестта, така и след възстановяване. Психологическата травма не е необичайна: до 50% от заразените се сблъскват с подобен проблем.

Означава ли това, че има връзка между коронавируса и депресията по време на заболяване или след възстановяване?

Да, има ясна връзка между тях. Депресията може да възникне както при тези, които не са преживели това заболяване, така и при тези, които вече са запознати с него. Болестта може да се развие по време на инфекцията с коронавирус и след това.

Колко широко разпространена е депресията сред хората, прекарали Ковид-19?

Депресията и психичните разстройства след възстановяване са много чести: сред тези, които са имали инфекция, тази цифра може да достигне до 50%, като в повечето от случаите става дума за депресия. Следват го разстройства на тревожността, шизофренична психоза, деменция и други психични разстройства.

Увеличава ли Ковид-19 риска от самоубийство?

Да, в момента се забелязва явно увеличение на броя на самоубийствата в различни страни по света. Очаква се тенденцията да се засили, което изисква международни действия в подкрепа на психичното здраве на населението.

Инфекцията с коронавирус увеличава ли риска от други психични заболявания, включително шизофрения?

Да, в допълнение към депресията, има повишен риск от развитие на други психични разстройства като шизофрения, разстройства на настроението и различни форми на деменция. Освен това, когато са изправени пред Ковид-19, пациентите с шизофрения са изложени на висок риск от смърт. Поради тази причина настояваме на такива пациенти да се даде приоритет при ваксинацията.

Има ли мерки за смекчаване на психологическото въздействие на коронавирусната болест?

За смекчаване на психологическото въздействие на пандемията върху населението са необходими мерки като балансирано хранене, поддържане на редовен сън и физически упражнения. Освен това е необходимо да се компенсира социалното дистанциране чрез комуникация по други начини. Ако симптомите продължават и се влошават, е необходимо да се оцени състоянието на пациента, да се диагностицира и да се предпише подходящо лечение. Докато пациентите са в болници за лечение на Covid-19, препоръчително е психичното им здраве да бъде оценено от болничен психиатър.

Ако, след като се възстанови от Ковид-19, човек или неговите близки наблюдават промени в психологическото му състояние, няма съмнение, че той се нуждае от лечение, както в случая с психични заболявания в нормални моменти.

Какъв съвет имате за онези, които са се възстановили от Ковид-19?

Oздравяващите съветвам следното:

1) Постепенно се върнете към предишните си дейности. Обърнете внимание на съня и храненето. Не бързайте с физическа активност и усилвайте тренировките бавно.

2) Ако имате продължителни затруднения със съня или дишането, чувствате силен или умерен дискомфорт, невъзможност да се радвате на живота и продължително чувство на страх, не трябва да отлагате посещението на психиатър за оценка и лечение.

"Пандемията е широко разпространено вирусно заболяване, но нейните последици за психичното здраве също стават очевидни днес. За определен период от време след края на пандемията може да се очаква голяма вълна от психични разстройства", обобщи експертът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Че те 50% от хората го прекарват без да разберат бе кви последствия,пишете че това са последствия при 0,05 процента от прекаралите го по тежко,тея неща си ги има и при другите хора прекарали пневмонии,глупости за наивници,та то има повече самоубили се като са разбрали от теста че са заразени а не са се разболяли още. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Много е тъжно, дори и организма да се справи, последиците са направо страшни! Сигнализирай за неуместен коментар