Гърция рестартира туризма през май, Сърбия ще произвежда милиони дози от Sputnik V

Разхлабват мерките на Острова

12.03.2021 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Гърция рестартира туризма си от 14 май. В страната ще се влиза със сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен PCR тест. 

Сърбия планира да започне вътрешно производство на руската ваксина SputnikV през май. От Абу Даби президентът Александър Вучич заяви, че страната ще може да произвежда и китайската Sinopharm през октомври. 

"Ще имаме големи количества ваксина за нас, но и за целия регион", обяви Вучич. 

Сърбия ще подпише сделка за изграждане на нова фабрика за ваксини с Обединените арабски емирства. Очакваното производство ще е около 2-3 милиона ваксини на месец. А страната вече стана лидер по ваксиниране в Kонтитентална Европа. След договореното и с Москва производство на руската Sputnik V, страната първа в Европа ще прави и изнася руския препапат. 

А скандалът със Sputnik V коства оставката на здравния министър на Словакия. Той е изразил несъгласие да бъдат поръчани от руските ваксини. 

В Португалия от понеделник отварят началните училища, фризьорски салони и библиотеки. В Шотландия започна облекчаване на локдауна. Вече ще могат да се срещат до четирима души от две домакинства на открито. На открито ще може да се играе голф, тенис и баскетбол. 

В Уелс от понеделник ще отворят фризьорските салони. През уикенда ще бъде премахнaто правилото за оставане вкъщи. То ще бъде заменено с ограничение за движение само в района по местоживеене. 

Националният празник на Съединените щати - 4 юли, може да се превърне в ден на независимостта от Ковид-19. Тази надежда изрази американският президент Джо Байдън в първото си телевизионно обръщение, излъчено в праймтайма. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК