Рекордьор по ваксинации: Великобритания "дресира" коронавируса

22 милиона британци вече са получили първата си инжекция

12.03.2021 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
Рекордьор по ваксинации: Великобритания

Великобритания поставя пандемията под контрол. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират импровизираните спешни лечебни заведения, защото от тях вече няма нужда. Една от причините е успехът на имунизационната кампания.

Имунизационната кампания на британското правителство се превърна в истинска история на успех. Още през лятото правителството на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина - много повече от това, от което страната фактически се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкова пари в научните изследвания, производството и най-вече закупуването на ваксини. 

И сега тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци вече са получили първата си инжекция. За сравнение: в Германия ваксинираните до момента са под 8 милиона, предаде DW.

Ключова роля играят личните лекари. Един от тях е Саймън Тоби, който в телевизионно интервю обяснява, че най-напред е започнал да ваксинира особено уязвимите и застрашени пациенти. Саймън се радва, че срещу пандемията най-после е издигната сериозна преграда.

От 15 февруари личните лекари в Обединеното кралство започнаха да ваксинират граждани на възраст между 16 и 64 години, които страдат от предварителни заболявания. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, вече могат да отидат при личния си лекар за втората инжекция.

Над 120 000 британци починаха в резултат от зараза с коронавируса - тъжен рекорд в цяла Европа. Сега обаче Великобритания стана рекордьор по ваксинации. Най-късно през май половината граждани на страната вече ще са ваксинирани, а Борис Джонсън обяви, че възнамерява да вдигне всички ограничения още през юни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 1
ковача
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще се преборим всички заедно Сигнализирай за неуместен коментар