Наш лекар в Германия: Очакваме по-висока вълна от ноември-декември

Резкият скок на заболеваемостта в България е пряко следствие от последното разхлабването на мерките, смята д-р Илиев

10.03.2021 | 17:55 Редактор: Радостина Димитрова

Резкият скок на заболеваемостта в България е пряко следствие от последното разхлабването на мерките в началото на март. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория в Берн. Той определя като "безобразие" подценяването на ситуацията от властите и от хората.

Българското правителство е неглижирало началото на третата вълна, а процесът вече не може да се спре, смята д-р Илиев, който живее в Германия.

"Основният проблем е това, че правителството е в предизборна кампания. И се опитва да удовлетворява желанието на една част от обществото. Много е важно да се обясни на всички какъв е проблемът. Смятам, че комуникацията е най-важният елемент. От страна на нашето правителство тя е неадекватна", заяви лекарят.

И макар че започва леко затягане на мерките, то не е достатъчно, убеден е той.

"Не се спазва под никаква форма дистанция и маски, независимо какво се декларира на хартия. Струва ми се, че за да се спре тази вълна, трябва да се спрат учебните занимания. И вторият елемент - да започнат проверки на заведенията", допълни д-р Илиев.

А прогнозата му не е оптимистична.

"Очакваме по-висока вълна от ноември-декември. България не може да си позволява да има два пъти годишно над 20 000 починали над стандартния брой. Не знам колко трябва да е нашето население, за да имаме подобни цифри", каза лекарят.

И макар че работи и живее в чужбина, д-р Илиев не спира да поддържа връзка с колегите си тук и казва, че много от тях са на ръба на силите си. Докато хората, смята той, не се уморяват да подценяват вируса.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК