Сърбия ще започне да произвежда Sputnik V до края на май

В първата фаза в страната ще се извършва само разфасоването на ваксината

11.03.2021 | 22:04 Редактор: Никола Симеонов
Сърбия ще започне да произвежда Sputnik V до края на май

Сръбският министър за иновациите Ненад Попович съобщи днес за Танюг, че до 20 май Сърбия ще започне производство на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V в Института по вирусология Торлак.

Попович каза, че това е потвърдено днес на среща в Москва с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, на която е обсъдена организацията на производството.

Попович изтъкна, че Сърбия ще бъде първата страна в Европа, която ще произвежда руската ваксина и ще може да я изнася в цяла Европа.

Министърът каза, че в изработването на програмата за организация на производството са участвали най-компетентните институти в Русия и преди всичко института Гамалея, който е създал ваксината Sputnik V, Руският фонд за преки инвестиции, руското министерство на промишлеността и търговията и завод Гемериум, от който Сърбия получава ваксините.

Попович каза, че в първата фаза в Сърбия ще бъдат произведени 4 милиона ваксини, цитиран от БТА.

Според плана до края март трябва да бъде подписано споразумение с руските партньори за трансфер на технологии, а до 16 април в Сърбия ще пристигнат малки количества от субстанцията, от която ще бъдат изработени пробните серии от руската ваксина в Сърбия, които ще бъдат пратени обратно в Русия за анализ в институт Гамалея. Тестването ще продължи 21 дни, а след потвърждаване на изправността на ваксините, Русия ще започне редовна доставка на по-големи количества от субстанцията за производство на ваксината.

В първата фаза в Сърбия ще се извършва само разфасоването на ваксината и дистрибуцията ѝ в Сърбия и региона. При следващата фаза в Сърбия ще се произвежда и самата субстанция, вероятно до края на тази година, каза Попович.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК