Парламентът отряза мераците на БСП за внасянето на Sputnik V

Управляващи и опозиция си размениха остри реплики в пленарната зала

05.03.2021 | 12:22 Редактор: Тодор Петров
Парламентът отряза мераците на БСП за внасянето на Sputnik V

Искането на БСП правителството да внесе руската ваксина Sputnik V не беше прието от парламента. За сметка на това мнозинството редактира предложението и в решението си записа, че кабинетът ще консултира с ЕК осигуряването на ваксини от страни извън Евросъюза и Европейското икономическо пространство.

По време на дебата се чуха взаимни обвинения в лобизъм.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита ГЕРБ вярно ли е, че един член на семейството на евродепутат от ГЕРБ е пряко свързан с една от фирмите, които произвеждат и внасят една от ваксините срещу коронавируса. Според нея става дума за пряк лобизъм.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отсече, че не е редно да се говори за лобизъм от страна на левицата, защото има депутати от БСП, които са женени за руски граждани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини БСП, че именно социалистите лобирали за една конкретна ваксина.

"С нашето решение ние гарантираме достъп до всички одобрени от европейските регулаторни органи ваксини. Ние искаме ваксините да се безопасни и не става въпрос дали ще се харесаме на някой", заяви тя, цитирана от dnes.bg.

"Плати половин милиард, а ваксини няма. Одобри ваксинационен план с групи, които трябва де ваксинират и го отмени. Определи "зелени коридори", хората се наредиха на опашки и ги върнаха, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци, те ги направиха, чакат на опашките и ваксини няма, и лекарите връщат, и пациентите се връщат обратно", коментира действията на правителството Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК