Здравният министър на Словакия подаде оставка заради спор за Sputnik V

Марек Крайчи се обяви против решението на премиера да поръча руски ваксини

12.03.2021 | 12:26 Редактор: Ралица Братанова
Здравният министър на Словакия подаде оставка заради спор за Sputnik V

Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи обяви, че подава оставка, тъй като премиерът на страната се опитва да взима решения за борбата срещу Ковид-19, без да се съобразява с партньорите си в 4-партийната управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Става дума за решението на премиера Игор Матович да поръча руски ваксини Sputnik V.

Крайчи даде да се разбере, че две от формациите в правителството са поставили като условие той да напусне поста, за да не се разпадне коалицията.

Премиерът Матович обясни, че напускането на Крайчи ще отнеме няколко седмици, за да може да започне ваксинацията със Sputnik V в Словакия.

Същевременно кабинетът на Матович понесе в четвъртък още един удар, след като шефът на контраразузнаването беше задържан като заподозрян за корупция, предаде БНР.

Директорът на словашкото контраразузнаване Владимир Пчолински е арестуван по подозрение в корупция, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Политическият анализатор Юрай Марушиак коментира, че арестуването на Пчолински може да предизвика срив в управляващата коалиция.

"По отношение на политическата култура Словакия пада до равнището на Украйна или Русия", заяви Марушиак, но същевременно отбеляза, че задържането на назначен от сегашното правителство високопоставен държавен представител е по-скоро добър знак за борбата с корупцията в Словакия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК