Имало ли е и преди тъмнокожи обитатели на Бъкингамския дворец?

Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари отново повдигна темата за расизма

11.03.2021 | 12:53 Редактор: Искра Ангелова
Имало ли е и преди тъмнокожи обитатели на Бъкингамския дворец?

Още преди да е родила, Меган Маркъл, съпругата на британския принц Хари, е трябвало да чуе, че детето ѝ няма да получи титлата "принц" и да му бъде осигурена защита. Освен това в Бъкингам са се споделяли тревоги за цвета на кожата му. Да, британското кралско семейство открай време е консервативно и "светло", но Меган изобщо не е първият човек с по-тъмна кожа в това отбрано общество.

Кралица Шарлот е била тъмнокожа?

Д-р Прия Атуол от Оксфордския универстите припомня, че през 19 век кралица Виктория е осиновила много деца от колониите, за да научи повече за своите територии и да създаде един по-добър образ на кралското семейство. В интервю за ДВ д-р Атуол, която е и авторка на книга по темата, обяснява: "Ако разпрострем една по-широка мрежа, ще установим, че в британското кралско семейство са се появявали и други личности с различен цвят на кожата."

За кралица Шарлот (1744-1818), съпругата на крал Джордж Трети, се смята например, че няколко поколения назад е имала тъмнокожи предшественици. Макар това предположение засега да се оспорва, историкът Марио де Валдес и Коком категорично твърди, че Шарлот, която е дъщеря на германския херцог Карл Лудвиг Фридрих фон Мекленбург-Щрелиц и съпругата му принцеса Елизабет Албертине Сакс-Хилбургхаузен, е пряка потомка на Маргарита де Кастро и Соуза от едно тъмнокожо разклонение на португалското кралско семейство. "Това вдъхновява популярния сериал на Netflix "Бриджъртън", в който кралицата е тъмнокожа," добавя Атуол, цитиран от "Дойче Веле".

Оксфордската историчка подробно е изучила осиновените деца на кралица Виктория и твърди, че няколко от тях произхождат от колониите. Например принц Дулийп Сингх и принцеса Виктория Гоурама от Индия, както и Сара Форбс Бонета, африканско сираче от Нигерия, към която кралицата изпитвала особена слабост. "Вълнуващо беше да разглеждам фотографиите на принцеса Гоурама, на Сара Форбс Бонета и на махараджата Дулийп Сингх заедно с децата му. Те са запазени във фотоалбуми на кралица Виктория и принц Алберт още от средата на 19 век, когато фотографията едва е прохождала," разказва още Атуол, която предполага, че така за пръв път възниква концепцията за семеен фотоалбум.

Нараснал ли е расизмът през годините? 

Но дали тези истории означават, че британското кралско семейство навремето е било по-малко засегнато от расистки предразсъдъци, отколкото днес? Според д-р Атуол, в минали времена концепцията за "расите" още не е била толкова наложена: "Кралица Виктория не гледа на нещата по този начин. За нея хора като Гоурама, Сара Форбс Бонета или Дулийн Сингх имат равно на нейното потекло. За Виктория най-важната разделителна линия в обществото минава между хората с кралска кръв и останалите."

Особено интересна е историята на махараджата Дулийп Сингх, който дълго живее в обкръжението на кралица Виктория и дори е пресъединен към британското кралско семейство - на този сюжет е посветен известният филм "Черният принц". Сингх приема християнството, а кралица Виктория се опитва да уреди брак между него и принцеса Виктория Гоурама. Историчката д-р Прия Атуол смята, че по този начин тя целенасочено е искала да изгради модерен и свеж образ на империята: "По сходен начин функционираше и натискът върху принц Хари и Меган Маркъл да изобразяват някакви идеализирани фигури на Британската империя," казва Атуол.

В крайна сметка бракът се проваля, защото Гоурама (също като Меган) изпитва огромен натиск в британския кралски двор, чувства се непрекъснато под наблюдение и контрол. Да, историите на Гоурама и на Меган са съвсем различни, но въпреки това можем да ги сравняваме заради натиска, на който са подложени, заради завишените очаквания и заради принудата да потискат чувствата си и да спазват правилата в кралското семейство, казва историчката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК