След интервюто на Меган и Хари: Шефът на британските издатели подаде оставка

От Дружеството излязоха с остро изявление, че обвиненията в расизъм са неприемливи и без доказателства

11.03.2021 | 09:35 Редактор: Здравко Черкезов
След интервюто на Меган и Хари: Шефът на британските издатели подаде оставка

Във Великобритания изпълнителният директор на Дружеството на издателите Иън Мъри подаде оставка, след като то беше подложено на критики за коментари по повод на обвиненията от страна на херцога и херцогинята на Съсекс, че британските медии са расистки.

Дружеството на издателите излезе с остро изявление след интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган, в което се казва, че е неприемливо двойката да обвинява в расизъм пресата, без да има доказателства.

Повече от 160 журналисти и редакторите на Guardian, Financial Times и Huffington Post обаче изразиха несъгласие с позицията, непризнаваща свързаните с расизма проблеми. Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отказаха от участие в церемонията заради твърденията, че няма расизъм в медиите, предаде БНР.

Иън Мъри заяви, че като изпълнителен директор трябва да поеме вината и да си подаде оставката и го прави, за да може оглавяваната от него институция "да подобри репутацията си".

Мъри допълни, че макар и да не е съгласен, че направеното изявление по някакъв начин защитава расизма, той приема, че то е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността и очевидно не се е харесало. Директорът обаче настоя, че британската преса има "горда история в заклеймяването на расизма".

В ново изявление на Дружеството на издателите се казва, че "има още какво да се направи в медиите, за да се подобри расовото разнообразие и приобщаване".

Припомняме, че по-рано водещият на сутрешното предаване "Добро утро, Британия!" по телевизионния канал Ай Ти Ви Пиърс Морган напусна след скандал по повод неговите коментари за Меган Маркъл след интервюто с Опра Уинфри. В понеделник Морган заяви, че не вярва на нито една дума на херцогинята на Съсекс за нейното психическо състояние.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК