Жалко и разочароващо: 1% ръст на заплатите на медиците във Великобритания?

Броят на получилите първа доза от ваксината достигна 21 милиона

05.03.2021 | 08:20 Редактор: Радостина Димитрова
Жалко и разочароващо: 1% ръст на заплатите на медиците във Великобритания?

Във Великобритания предложеното увеличение на заплатите с 1% на служителите в националното здравеопазване бе окачествено като "жалко и дълбоко разочароващо" от профсъюза на медицинските сестри. От опозиционната Лейбъристка партия смятат, че правителството е загубило реална представа за живота на здравните работници. 

Министерството на здравеопазването направи препоръката за 1-процентното увеличение на заплащането, но от Кралския колеж за медицински сестри незабавно заявиха, че е необходим ръст с 12,5%, предаде БНР.

По принцип персоналът на националното здравеопазване бе изключен от замразяването на заплатите на повечето работници в обществения сектор, но вдигането на заплатите само с 1% разгневи мнозина. Профсъюзите смятат, че това е прекалено оскъдна награда за огромните усилия на персонала по време на пандемията. Лейбъристите казаха, че това е "ритник в зъбите" на героите от здравеопазването, чиято саможертва е запазила хората през последната година. 

В страната продължава  ходът на масовото ваксиниране. Броят на получилите първа доза вече достигна 21 милиона. 

За последното денонощие има регистрирани около 6 500 заразени и 242 смъртни случая. Това е най-ниският брой жертви за денонощие от 23 октомври насам.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК