България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще могат ли българите във Великобритания да се ваксинират и да гласуват нормално?

Коментар на работещия в кметството в Брент Нишан Джингозян

24.02.2021 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Над 200 000 българи във Великобритания са поискали статут на уседналост след Brexit. Ще имат ли сънародниците ни там достъп до ваксиниране и ще могат ли да гласуват нормална на предстоящите парламентарни избори?

"Българите във Великобритания имат достъп до ваксиниране. Над 18 млн. души са ваксинирани до този моомент във Великобритания. Средно на ден до 350 000 души се ваксинират. Българи, живеещи в Източен и Североизточен Лондон, не са регистрирани с личен лекар и може би няма да получат покана. Но като цяло не мисля, че има проблем с ваксинирането на българите в Обединеното кралство", заяви Нишан Джингозян, който работи в кметството в Брент.

В ефира на "България сутрин" той сподели, че и там е в публичния дебат доколко са ефективни ваксините и коя ваксина да се ползва. Но този дебат не е на нивото на дебата в България и протича гладко, уточни сънародникът ни. 

Ще могат ли обаче българите във Великобритания да гласуват нормално на предстоящите на 4 април парламентарни избори?

"С напускането на ЕС секциите, които може да бъдат разкрити във Великобритания, не трябва да бъдат повече от 35, а една от най-големите българските общности е именно на Острова", отбеляза Джингозян пред Bulgaria ON AIR.

И обяви, че в посолството на България в историческия център на Лондон ще бъдат открити 3 секции, докато останалите 32 ще бъдат на територията на цяла Великобритания. 

"Ще има трудности, свързани с това как да се съчетае гласуването на толкова голяма общност с тези стриктни изисквания на правителството. Борис Джонсън обяви пътна карта за излизане от тези драконовски мерки", каза още Нишан Джингозян.

Той посочи, че всички групи в обществото са получили подкрепа от правителството - собственици на бизнеси, служители, самонаети лица и хора на изкуството. Въпреки това икономическата криза е много сериозна и е имала отражение върху българската общност във Великобритания. Голяма част от сънародниците ни там са загубили работата си, някои вече са се прибрали в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК