Брюксел блокира вноса на миди от Острова, Лондон може да обяви "водна война"

Борис Джонсън беше лично възмутен от този ход

22.02.2021 | 10:00 Редактор: Ивет Арабова
Брюксел блокира вноса на миди от Острова, Лондон може да обяви

В отговор на решението на Брюксел да блокира доставките на британски миди и раци, Лондон може да обяви "водна война" в рамките на договорките за Brexit, пише "The Daily Telegraph".

Вносът на европейска минерална вода и някои храни в Обединеното кралство може да бъде ограничен в резултат на ответни мерки, разгледани от Лондон, заради отказа на Брюксел да прекрати блокирането на износа на британски черупчести мекотели.

Както отбелязва вестникът, в момента британските министри обмислят предложения, наречени "водни войни“. Тези предложения могат да доведат до това, Обединеното кралство да прекрати няколко договорени с ЕС споразумения за Brexit.

Високопоставени правителствени източници разкриха за евентуалното въвеждане на ограничения върху вноса на минерална вода и семенни картофи, като по последната точка ЕС по-рано получи временно споразумение до края на юни, предава "Фокус".

Обръщайки се към Брюксел с предупреждение, източник от британското правителство заяви: "Обмисляме къде другаде можем да повлияем. Имаме споразумения за приемственост. Можем да ги прекратим, което означава, че няма да могат да продават своите продукти тук“.

Британският премиер Борис Джонсън беше лично възмутен от този ход, който изненада властите в Обединеното кралство. Според служителите решението на Брюксел противоречи на по-ранните уверения на Европейската комисия, пише The Daily Telegraph.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК