Шотландският риболов в криза след Brexit, oчакват над 1 млрд. паунда загуби

По 5 часа на камион със стока са нужни за получаване на здравен сертификат

14.01.2021 | 08:12 Редактор: Ивет Арабова
Шотландският риболов в криза след Brexit, oчакват над 1 млрд. паунда загуби

Доставките на прясна риба и морски дарове от Шотландия за ЕС са прекратени до 18 януари заради възникналите проблеми след Brexit, съобщи "Гардиън". Шотландският риболов е затънал в криза, защото товарни камиони с прясна риба и морски дарове, както и млечни продукти, предназначени за магазини и ресторанти във Франция, Испания и други европейски страни биват отхвърляни, тъй като им отнема много време да стигнат крайната си дестинация, уточнява изданието.

Най-голямата логистична компания в бранша DFDS посочи, че закъсненията са заради здравните сертификати, проблеми с интернетната система и неправилно попълнени или липсващи митнически декларации.

Новите правила след Brexit изискват всяка касета с морски дарове и риба да се разтоварва от камионите и да се инспектира от ветеринари, преди да напусне Шотландия. На собствениците на фирми са им необходими по пет часа на камион, за да получат здравен сертификат, който е необходим, за да се пристъпи към попълването на останалите митнически документи, предава БНР.

Има притеснения, че ако проблемите не бъдат решени скоро, шотландският риболовен бизнес ще понесе тежки загуби в търговията, която е на стойност над 1 милиард паунда.

Снимка: Bloomberg/Jason Alden

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК