Европа след Brexit: Има граници, няма ги четирите свободи на ЕС

Според Любомир Кючуков все още има много неизвестни и въпроси, които трябва да бъдат решени

05.01.2021 | 21:17 Редактор: Ивет Арабова

Великобритания официално излезе от Европейския съюз, а с това се променят и правилата за влизане на Острова, както и тези за търговията. Промени ще има и за българските граждани. Какво бъде различно за света и Европа след Brexit? 

"На практика се променя това - има граници, няма ги четирите свободи на ЕС - свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. Вместо един пазар, вече имаме два пазара, които договарят взаимоотношенията помежду си. Търговското споразумение е важно, тези три дни преди Коледа, когато имаше пълна блокада във Великобритания, показаха и на двете страни какво би означавал Brexit без споразумение", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че много нови споразумения трябва още да бъдат обсъждани по редица въпроси.

"Губещи ще бъдат до голяма степен и двете страни, защото губят свободното движение на стоки и хора. Един от основните стремежи на Борис Джонсън беше да разтвори негативите от Brexit в негативите от пандемията, за да не бъдат те толкова очевидни за гражданите на Обединеното кралство", добави Кючуков.

Според него 4-годишната сага около Brexit на определен етап се е превърнала в по-лоша и от най-лошата сигурност.

"Много въпроси трябва да бъдат решени, има много неизвестни. Когато говорим за търговски отношения без квоти и без мита, това не означава, че те остават както преди. Там се изискват много допълнителни документи, сертификати. Споразумението предполага, че тепърва предстои изграждането на много нови органи и институции, най-вече контролни", отбеляза директорът на Института за икономика и международни отношения в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според експерта може да се предположи, че и евродепутатите ще подкрепят това споразумение и ЕП да го одобри. Той посочи, че Европа също губи един от гледна точка на сигурността. 

"Тепърва механизмът на преминаване на границата ще се усложнява, ще трябва да има задгранични паспорти за пътуване. За работа в Обединеното кралство ще трябва да се кандидатства за виза. Всички, които тепърва ще кандидатстват, ще трябва да получат виза за обучение и ще трябва да платят 3-4 пъти по-високи такси, отколкото досега плащаха студентите", допълни Любомир Кючуков.

Tой посочи, че Северна Ирландия остава част от европейското регулаторно пространство, а в Обединеното кралство ще действа друга.

"Въпросът с Шотландия стои може би още по-остро. Там се поставя и въпросът за нов референдум, което засега се отказва категорично. Това означава напрежение между Единбург и Лондон. Дадена е основата за двустрастранно решаване на проблемите в икономически план, а в политически план напрежението остава", заключи Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК