Ще доведе ли Brexit до разпад на Великобритания?

Това няма да бъде краят на ЕС, а на Обединеното кралство, каквото го познаваме

29.12.2020 | 13:05 Редактор: Радостина Димитрова
Ще доведе ли Brexit до разпад на Великобритания?

След Втората световна война британски гражданин предложи да се създаде един вид "Съединени европейски щати", пише Der Standard. Този гражданин беше не друг, а Уинстън Чърчил: в същото време той отбеляза, че самата Великобритания няма да бъде член на това сдружение, тъй като има собствена общност. 70 години по-късно неговият почитател Борис Джонсън изнася реч, в която заявява, че Великобритания може да бъде наистина свободна и успешна само извън ЕС.

Както отбелязва вестникът, референдумът за Brexit през 2016 г. можеше да се окаже по различен начин, ако не беше толкова успешна кампанията на Джонсън, който отлично измисля лозунги и изнася речи. Той усъвършенства тези умения през студентските си години, пише Der Standard, цитиран от "Фокус".

Според изданието и Чърчил, и Джонсън са сгрешили в убеждението си, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС. Brexit няма да бъде краят на ЕС, а на Великобритания, каквато я познаваме. Той ще ускори процеса на разпадане на страната: сега е само въпрос на време Шотландия да обяви нов референдум за независимост. Желанието на по-голямата част от шотландците да останат в ЕС дава тласък на привържениците на шотландската независимост.

В същото време Северна Ирландия също може да се отдели от Лондон, отбелязва Der Standard: този процес може да отнеме много време, но Северна Ирландия очевидно се движи към Ирландия, членка на ЕС. Причините за това са изложени в споразумението за Brexit, което дава на Северна Ирландия специален статут, включително отворена граница с Ирландия.

Освен това пандемията също играе роля. Ако Северна Ирландия разчиташе твърде много на британското здравеопазване, сега тя щеше да трябва да оцелее след краха на Националната здравна служба на Обединеното кралство. Междувременно Ирландия изпращаше своите медици в Северна Ирландия на помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Смело сърце
преди 3 години
И в лето господне 2021, патриотите на Шотландия, гладни и малобройни, атакуваха полетата на Банокбърн. Те са се биха като поети воини, те се биха като шотландци. И спечелиха свободата си! Сигнализирай за неуместен коментар