България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ето как Brexit ще промени живота на българите във Великобритания

Режимът за източноевропейците ще се затяга все повече, коментира Весела Чернева

14.12.2020 | 09:00 Редактор: Радостина Димитрова

Скоро влизат в сила новите промени след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Как това ще се отрази на сънародниците ни на Острова?

Животът на българите във Великобритания ще се промени, след като от 1 януари влязат в сила правилата след Brexit. Това заяви в "България сутрин" заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева.

"Бяхме отвикнали да виждаме опашки за виза пред българското посолство, но такъв тип режим все повече ще се затяга за източноевропейците, на които британците гледат с недобро око и заради които се стигна до Brexit", посочи Чернева.

Тя обясни, че премиерът на Великобритания изглежда вчера се е съгласил на сделка с ЕС, и отбеляза, че пред Острова ще има няколко препъникамъка, сред които достъпът до европейски пазар.

"Трябва стоките да бъдат с еднакви стандарти. Това т.нар. "Търговско споразумение плюс" означава Великобритания да не напусне европейския пазар и същевременно да удовлетвори британците, които искат Brexit", коментира Весела Чернева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Европа е преживяла тази раздяла още миналата година, когато е разбрала, че няма да има промяна в позицията на Обединеното кралство.

"Преговорите са много по-важни за Великобритания, отколкото за ЕС. В момента проблемите за Европа са други. Дали британците ще бъдат интегрирани - това засяга само тях", подчерта Чернева.

Тя заяви, че в момента България е в неловка ситуация заради казуса със Северна Македония и заради това не може да има позиция при взимане на голямо решение.

Относно изборите в САЩ, Весела Чернева посочи, че Джо Байдън ще навлезе много бързо, но ЕС и САЩ не са с еднакви виждания, и Европа трябва да вземе страна по казуса с Китай.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 9 месеца
То пък останаха ли българи там Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Да се пишат индийци, нали имаме право на самоопределяне? Идийците са привилигиривани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 9 месеца
От няколко години във Англия,поради внезапна безработица или поради някакви други причини на година изхвърчат на улицата по 5.000 души които не могат да си плащат наема за жилището. Изхвърлят на улицата,можете ли да си представите семейства с по 2 - 3 малки деца на по 1 - до 4годинки....Не са пощадени и малки фирми които фалират....Скоро капитализма ще донесе и в БГ тези"особености" Сигнализирай за неуместен коментар