Brexit със сделка изглежда невъзможен вариант

На масата има останали 3 големи проблема

04.12.2020 | 21:37 Редактор: Тодор Петров

Франция заплаши да наложи вето върху лоша сделка за Brexit. Ще намерят ли Великобритания и ЕС решение за Brexit.

"Остават 4 седмици до окончателното напускане на 31 декември и всичко се свежда до това дали напускането ще бъде с договореност или без. Шансът да има договореност намлява все повече. Бяха подминати всички времеви параметри споразумението да бъде гласувано в парламентите", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

Той обаче посочи, че до последния момент ще се търсят възможности за договореност и да се заобиколят някои необходими изисквания, ако това се налага. По думите му на масата има останали 3 големи проблема

Първият е дали в британски територитални води кораби на ЕС ще имат право на риболов, като това са основно френски кораби. Вторият е справедливата конкурентна среда -  да се гарантина, че при напускане на ЕС британското правителство няма да оказва помощ на отделни бизнеси, за да имат предимство пред европейските фирми. Третото е кой ще има юрисдикция за разрешаване на споровете. Британската страна отказва това да е свързано с европейска юрисдикция.

"Условието е да се спазва от британска страна протоколът за Северна Ирландия. По-големият проблем е, че никой не знае как това ще се случи. Борис Джонсън се сблъсква с реализация на собствения си успех. Британската страна започва да променя законодателството си, където допуска нарушаване на тази договореност, признавайки сама, че нарушава постигнатата договореност. Точно с това ЕС не е съгласен", обясни Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Възможно е да има "мостови" период от един месец, който да даде възможност да се ратифицира евентуално споразумение между ЕС и Великобритания, обяви още той.

"След 31 декември Обединеното кралство няма да бъде в ЕС. ЕС ще бъде с 80 млн. по-малко, пазарът ще бъде стеснен, отношенията с четирите свободи няма да действат - за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги", заяви експертът и подчерта, че това ще създаде големи проблеми и за двете страни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК