Brexit по време на блокада - най-страшният сценарий за Великобритания

Бизнесът трябва да се подготви за излизане от единния пазар на ЕС

05.11.2020 | 14:53 Редактор: Тодор Петров
Brexit по време на блокада - най-страшният сценарий за Великобритания

Сериозни предизвикателства пред Великобритания. Бизнесът трябва да се подготви за излизане от единния пазар на ЕС в края на годината, дори ако Обединеното кралство и Блокът в крайна сметка подпишат споразумение за свободна търговия. 

Имайки предвид икономическото забавяне и промени в търсенето и предлагането на основни стоки, новите ограничения, свързани с коронавирусната пандемия, ще допринесат за натиска върху логистичните фирми и веригите за доставки, казва Али Ренисън, ръководител на отдела за търговска политика на ЕС в Института на директорите.

"Планирането на правилния Brexit ще бъде безкрайно по-трудно. Въпреки че бизнесът вече е бил блокиран, той също не се е сблъскал с големи промени в регулаторните и търговските договорености", обяснява тя.

Залогът е висок и ако компаниите не са подготвени, Великобритания може да се сблъска с широко прекъсване на търговията с най-големия си търговски партньор през трудните зимни месеци.

Правителството вече е загрижено за ниските нива на готовност за Brexit. Бизнесът ще трябва да подаде нови митнически документи, хранителните продукти ще бъдат обект на нови ветеринарно-санитарни сертификати, а камионите ще трябва да се съобразят с новите правителствени IТ системи, за да преминат границата между Обединеното кралство и ЕС.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК