Brexit без сделка става все по-вероятна развръзка

Лондон продължава да иска иска по-големи отстъпки от Брюксел

21.10.2020 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Brexit без сделка става все по-вероятна развръзка

Преговорите за Brexit между ЕС и Обединеното кралство продължават да са замразени, въпреки че двамата главни преговарящи - Мишел Барние и Дейвид Фрост, проведоха втори телефонен разговор. Лондон продължава да иска иска по-големи отстъпки от Брюксел.

Надежда за подновяване на изпадналите в задънена улица търговски преговори се появи в понеделник, след като Барние прие те да станат по-интензивни и да се обсъждат всички спорни въпроси. По-късно обаче от канцеларията на премиера Борис Джонсън заявиха, че това не е достатъчно и че ЕС трябва фундаментално да промени подхода си. 

Мишел Барние и Дейвид Фрост разговаряха отново във вторник в опит да намерят изход от така създалата се ситуация, но без успех, предаде БНР.

Барние заяви по-късно, че посланието му към британския му колега е било, че трябва да се постигне максималното в минималното оставащо време, както и че вратата на Европейския съюз остава отворена. 

Имаше нови съобщения, че Барние ще посети Лондон по-късно през седмицата, но сега екипът му не можа да ги потвърди след последния му разговор с Фрост. Преговорите се провалиха заради разногласия за риболовните права, честната конкуренция и държавните субсидии. 

Ако сделка не бъде постигната и приложена до 31 декември, Обединеното кралство ще трябва да напусне общия пазар и митническия съюз на Европейския съюз и да търгува по правилата на Световната търговска организация. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца
Тук с всички сили важи приказката "Внимавай какво си пожелаваш" Сигнализирай за неуместен коментар