Безславен край за лондонското Сити при Brexit без сделка

"Бе хвърлено на лъвовете", каза главният изпълнителен директор на Aquis

30.11.2020 | 13:11 Редактор: Тодор Петров
Безславен край за лондонското Сити при Brexit без сделка

Златната ера на лондонското Сити започна изглежда, че ще завърши безславно. Задълбочават се опасенията, че финансовата му мощ, възникнала от дерегулацията при Маргарет Тачър през 1986 г. - известна като Големия взрив - постепенно ще изчезне с неотдавнашната вълна от съобщения, че някои бизнес лидери преместват операциите на компаниите си в ЕС, тъй като Великобритания навлиза в последния месец от преходен период за Bexit, без изглед за сделка за финансови услуги.

Последната промяна дойде в понеделник сутринта, когато платформата за търговия на акции на London Stock Exchange Group Plc Turquoise Europe стартира на живо в Амстердам. Така борсата се присъедини към други места за търговия като Cboe Europe и Aquis Exchange Plc, които създават звена на континента като част от плановете им за Brexit без сделка, за разлика от края на 80-те години, когато Лондон стана мястото за търговия с акции.

"Лондонското Сити бе хвърлено на лъвовете", каза Аласдер Хейнс, главен изпълнителен директор на Aquis, добавяйки, че Великобритания може да загуби дори повече търговия с акции, отколкото очаква, ако гигантски американски мениджъри на активи като BlackRock Inc. решат да търгуват в Париж и Амстердам.

Променя се не само търговията с акции. Брюксел разочарова лондонските суап търговци миналата седмица, когато неговият пазарен регулатор заяви, че дериватите трябва да сменят собствениците си на базираните в ЕС платформи от януари. Това означава, че трилиони долари трансакции са изложени на риск да бъдат сключени извън Великобритания.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК