Фон дер Лайен оповести, че вече има резервен план за Brexit

Нашата отговорност е да бъдем подготвени за всички случаи, включително ако нямаме сключена сделка, посочи тя

10.12.2020 | 15:57 Редактор: Радостина Димитрова
Фон дер Лайен оповести, че вече има резервен план за Brexit

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести резервен план за защита на наземните и въздушните пътувания и риболовните права, ако Великобритания напусне съюза без търговска сделка.

"Преговорите все още продължават. Като се има предвид, че краят на преходния период е много близо, няма гаранция, че ако и когато бъде намерено споразумение, то може да влезе в сила навреме", каза тя.

"Нашата отговорност е да бъдем подготвени за всички случаи, включително ако нямаме сключена сделка с Обединеното кралство на 1 януари 2021 г. Ето защо ние предлагаме тези мерки днес", цитира изявлението ѝ АФП, предаде БГНЕС.

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен по-рано тази седмица се договориха споразумение за Brexit да бъде постигнато най-късно в неделя. В противен случай според тях изобщо няма да има сделка, тъй като ще е необходимо допълнително време, за да бъде ратифицирано от европейските парламенти, включително Великобритания, преди изтичането на преходния период на 31 декември.

Мерките ще позволят безпроблемно въздушно и наземно пътуване през следващите няколко месеца, наред с други мерки, каза Фон дер Лайен, цитирана от "Спутник".

На първо място, Комисията предлага едногодишна правна рамка за оспорваните риболовни дейности, докато не се постигне ясно споразумение с Обединеното кралство относно квотите за риболов. Друг от представените регламенти обхваща "основна свързаност както по отношение на автомобилния товарен превоз, така и на автомобилния пътнически транспорт за 6 месеца", при условие че Обединеното кралство дава същите гаранции по отношение на превозвачите от ЕС.

Фон дер Лайен детайлизира третия регламент, твърдейки, че ще гарантира, че различни сертификати за безопасност на продуктите ще продължат да се прилагат за въздухоплавателни средства на ЕС без прекъсване, така че няма да има нужда да се заземяват.

След обявяването на плана ирландският външен министър Саймън Коуни коментира, че липсата на пробив снощи е тревожен сигнал, подчертавайки, че разделението между страните в дълго търсеното споразумение все още е "много голямо".

Тъй като времето за постигане на сделка е почти изтекло има широко разпространени спекулации, че страните ще завършат тазгодишните разгорещени преговори без подходящо споразумение.

Новата договореност ще трябва да бъде одобрена от 27-те държави членки на ЕС и европейските парламенти, включително британското, до 31 декември. Въпросите, по които тепърва ще бъде търсен компромис, остават риболовните квоти във водите, които Обединеното кралство счита за суверенни или британски, както и условията за управление и контрол на пазара, които ще бъдат приложими за бизнеса във Великобритания и извън нея. Друг спорен момент е как правилата на сделката ще бъдат прилагани през годините и какви взаимни мерки ще бъдат предприети, ако една от страните ги наруши.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК