В локдаун от октомври: Белгия все още няма да отпуска мерките

Властите предпочетоха да обявят "седмица за изчакване“ на фона на ръста на хоспитализираните пациенти

27.02.2021 | 15:52 Редактор: Ивет Арабова
В локдаун от октомври: Белгия все още няма да отпуска мерките

Мерките в Белгия остават затегнати, обяви премиерът на страната Александър Де Кроо. На редовния си брифинг след поредната среща на Консултативния съвет в обществото имаше нагласа за по-драстично разхлабване на локдауна, в който се намира страната от октомври.

За последната седмица броят на приетите в болница отново започна да нараства, което е повод за безпокойство, каза премиерът

Цифрите, и по-специално приемът в болницата, отново започнаха да се увеличават тази седмица, което е основната причина за безпокойство сред здравните власти. Между 17 и 23 февруари на дневна база средно 2372,9 са положителните проби, което е 25% увеличение в сравнение със седмица по-рано.

На този фон властите предпочетоха да обявят "седмица за изчакване“, преди да вземат каквито и да било решения за разхлабване на мерките.

От 1 март правителството разреши на редица немедицински професии като козметици, студиа за татуси, масажни салони да отворят врати. В тази връзка Консултативният съвет ще изчака седмица, за да види дали ще се усложни обстановката. В случай че няма промяна в общата картина, ще се предприемат предпазливи мерки за последващо разхлабване, стана ясно след срещата на Консултативния съвет, предава БГНЕС.

"Мисля, че всеки от нас е наясно с факта, че копнеем за повече възможности и за тази свобода, за която толкова много говорихме. Ако отпуснем мерките сега, по необмислен и безразсъден начин, това би довело до краткотраен ефект. Да имаш тази свобода и след това да се откажеш от нея две седмици по-късно, Тогава е безсмислено да го правим. За това всъщност става въпрос”, казва Де Кроо.

Към момента общият брой на потвърдените случаи в Белгия от началото на пандемията е 766 654. От тях 1838 пациенти са в болница, 400 са в реанимация,  22 034 са загубили битката с коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК