Белгия забрани AstraZeneca да се поставя на лица над 55 години

За възрастните хора страната използва ваксината на Pfizer

03.02.2021 | 12:21 Редактор: Радостина Димитрова
Белгия забрани AstraZeneca да се поставя на лица над 55 години

Белгия реши да не използва ваксината срещу коронавируса на шведско-британската компания AstraZeneca за лица над 55 години, поради липса на достатъчно изследвания за възможни странични ефекти върху по-възрастните хора, съобщава националният ежедневник Le Soir.

Решението бе взето от Върховния здравен съвет на страната, отбелязва вестникът. Договорът на AstraZeneca с Европейския съюз предвижда Белгия да получи първата партида от 80 000 дози от ваксината на 7 февруари.

Съгласно националната стратегия за ваксинация в момента Белгия ваксинира пациенти в старчески домове и техния персонал, т.е. предимно хора на възраст над 65 години, и използва ваксината на Pfizer, предаде "Фокус".

Препаратът на AstraZeneca ще се използва като част от прехода към втората фаза на ваксинация, която ще бъде насочена към медицинския персонал в страната. Широко разпространената ваксинация на всички желаещи ще започне едва през пролетта, точните дати ще станат известни в зависимост от наличието на достатъчно количество ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години