Има ли Белгия рецептата за справяне с Ковид-19?

Страната поддържа ниски нивата на заразени и смъртни случаи от декември насам

21.02.2021 | 20:46 Редактор: Никола Симеонов
Има ли Белгия рецептата за справяне с Ковид-19?

След две разрушителни вълни през миналата година Белгия може би откри правилния политически микс за овладяване на коронавирусната пандемия, пише Politico.

Страната с население от над 11 милиона души, която някога беше една от най-засегнатите в Европа, поддържа ниски нивата на заразени и смъртни случаи от декември насам. В рамките на най-тежкия период от втората вълна в края на октомври средното ниво на заразени за седмица преминаваше 1000 на 100 хиляди души в много части от страната. Сега то е на около една десета от това, като нивото на смъртността в рамките на периода отчита близък спад, става ясно от данни на Sciensano.

На фона на многото европейски държави, които все още се борят с нарастващ брой на новозаразени и хоспитализирани, някои се питат дали Белгия този път прави нещата правилно.

Политиците и експертите по обществено здраве посочват една възможна причина: правителството реши рано да избегне каквито и да било драстични промени в политиката, включително по време на празничния сезон, и вместо това остана с курса, който определи през октомври.

Когато все пак взе решение за облекчаване на мерките, Белгия го направи постепенно и внимателно. Според някои експерти това постижение трябва да позволи на страната да се съсредоточи върху ваксинирането на населението и излизането от частичните блокади.

Вижте още по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Значи са се изпозаразили тотално въпреки мерките и сега след тоталното заразяване има спад понеже няма кой да се зарази и готово мерките дават резултат,макар че хиляди пъти казаха че мерките няма да ни спасят а са за намаляване на натиска върху болниците,те май забравят какво говорят. Сигнализирай за неуместен коментар