Ново проучване: Ваксината на AstraZeneca е по-добра от тази на Pfizer

Eфективността ѝ се повишава дори до 82%

26.02.2021 | 11:20 Редактор: Тодор Петров
Ново проучване: Ваксината на AstraZeneca е по-добра от тази на Pfizer

Много хора се отнасят скептично към ваксината на AstraZeneca и дори отказват да се ваксинират с нея. Но ново изследване твърди, че ваксината на AstraZeneca е дори по-ефективна от препарата на Pfizer, съобщава "Дойче Веле".

В клинични изпитания бе доказано, че след първата доза британската ваксина има ефективност от поне 76%, а ако втората доза се постави 12 или повече седмици по-късно, тази ефективност се повишава дори до 82 на сто. В друго проучване пък бе установено, че ваксината трайно намалява концентрацията на вируси в организма, което би могло да забави и разпространението на коронавируса. 

Ефективност от примерно 70% означава, че 70 от 100 души са защитени от тежки форми на Ковид-19.

А най-новото изследване на здравните власти в Шотландия показва, че ваксината на AstraZeneca дори надхвърля всички очаквания. При нея резултатите след първата инжекция са дори по-добри, отколкото при ваксината на BioNTech/Pfizer. Досега в Шотландия с AstraZeneca са ваксинирани 490 000 души, а 650 000 са имунизирани с ваксината на BioNTech/Pfizer.

Изследването, чиито резултати предстои да бъдат потвърдени от независим орган, твърди, че след първа инжекция ваксината на AstraZeneca показва 94% ефективност, а тази на Pfizer - 85%. Това означава, че рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 94%, респективно с 85%.

Изследване показа сходно висока ефективност на AstraZeneca срещу мутацията на коронавируса, която беше открита във Великобритания. Според резултатите от това проучване, препаратът осигурява 75%-ова защита и срещу британската мутация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
4 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 3 години
Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Дамбо
преди 3 години
450 000 хил са си достатъчно бройка. Фаза 3 се прави на 10 пъти по-малко. Плюс за ОАЗ е, че е традиционна, а за този вид ваксини дългосрочните ефекти са по-изследвани и познати. Отделно е 10 пъти по-евтина и условията на съхранение са неимоверно по-достъпни. Файзър се напечелиха вече, и ще печелят още. Както Домусчиев се гласи да печели от Ивермектин - едно хапче 3 мг според СЗО е 0,02 дол, а на нас ни го продават за 3 лв, защото няма конкуренция и контрол от политическите му приятели. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Stanbo
преди 3 години
Тази информация е леко манипулативна! За ваксината на AstraZeneca няма такова всеобхватно мащабно изследване като за тази на BioNTech (сравни научната публикация за ваксинацията в Израел на базата на 2,7 млн. ваксинирани).Да, защитата от тежко заболяване от COVID след първата доза е по-висока, но след втората игла това не е така. Отделно от това страничните ефекти са повече и вече е и клинично доказано, че ваксинираните с ваксината на BioNTech не разпространяват вируса... Сигнализирай за неуместен коментар