Скандално: ЕС плати за 90 млн. дози ваксини, AstraZeneca доставя 40 млн.

"Докато няма ваксини за всички, не може да се говори за преференции", заяви Меркел

25.02.2021 | 18:52 Редактор: Искра Ангелова

Проблемите с производството и доставките на ваксините са акцент на онлайн срещата на европейските лидери. Друга тема е липсата на координирани правила за пътуване в Евросъюза. 

На горещия съвет се очертава и основен сблъсък по темата с паспортите за ваксинираните. Два са основните лагери - на тези, които подкрепят ваксинационни паспорти за пътуване, и на основните противници - Франция и Германия. България в лицето на премиера, даде заявка за създаване на зелени коридори за ваксинираните, и така застана на страната на Гърция, Австрия, Кипър, Испания. 

А от AstraZeneca обещаха да доставят до края на март 40 млн. дози ваксини, което е едва по-малко от половината от платените и договорени 90 млн. ваксини.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обаче бе категорична - докато няма ваксини за всички, не може да се говори за преференции. От Брюксел по-скоро говорят за медицински сертификат. 

А на заседание на Европейския парламент бяха изслушани и изпълнителните директори на големите фармацевтични компании, за да дадат отговори за забавянията на ваксини. 

Примката около председателя на Европейската комисия също се затяга, тъй като лидерите на Съюза искат ясни отговори за забавянията на доставките.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК