Истината за Израел: Успешна битка срещу Ковид-19 или спектакъл на провала

Местни медии сигнализират, че страната има най-тревожните показатели в западния свят

12.02.2021 | 14:10 Редактор: Радостина Димитрова

Бързата имунизация срещу Ковид-19 в Израел превърна страната в най-голямото реално проучване на ваксината на Pfizer и BioNTech. И докато според американския всекидневник New York Times резултатите са твърде обещаващи, то най-авторитетните израелски медии изразяват нескрито безпокойство. 

В статията на New York Times се посочва, че според израелски проучвания случаите на Ковид-19 в страната са спаднали драстично сред ваксинираните. А изводът е, че това е най-категоричното доказателство, че стабилната програма за ваксинация може да укроти пандемията. На същата позиция е и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Вече виждате положителните резултати и от ваксинацията. Имаме огромно и драстично намаляване на тежките случаи и на хоспитализациите сред възрастното население, което те успяха да обхванат", заяви д-р Симидчиев.

Не толкова обнадеждаващи сигнали обаче идват от самия Израел. На фона на третия локдаун най-четеният местен портал излезе със заглавие "Спектакъл на неуспеха". В статията се разкрива двуличието на израелската стратегия по отношение на Ковид-19.

И се посочва, че въпреки необоснованите обещания, дадени от правителството и премиера Нетаняху, след шест седмици пълна блокада ситуацията изобщо не се е подобрила. Напротив - страната има най-тревожните показатели в западния свят.

Според друго издание все повече пациенти на възраст под 50 години са в интензивни отделения. Причината - 80% от възрастното население вече е получило и втората доза от ваксината.

"Тези, които по-рано са заели със снабдяване с ваксини, те са поели по-голям риск, защото в по-ранния етап беше по-несигурно кои ваксини ще работят, но тези, които рано са направили сделки за ваксини, сега имат възможност да ваксинират по-масово", каза епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

На дневен ред излиза тревожна хипотеза - ваксинираните може да се окажат са действителни разпространители на вируса и особено на неговите мутации.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
ASD
преди 3 години
Що за *** статия. Абсолютно всички статистики показват рязък спад в новозаразени и починали, като тази тенденция е НАЙ-ОЧЕВИДНА сред хората над 55г, които първи бяха ваксинирани!В Сигнализирай за неуместен коментар