Гърция проявява интерес към "чудодейно" израелско лекарство срещу Ковид-19

По време на пресконференция с Мицотакис Нетаняху показа флакон с медикамента

08.02.2021 | 23:09 Редактор: Радостина Димитрова
Гърция проявява интерес към

Най-голямата болница в Гърция ще участва в изпитанията на израелско лечение на Ковид-19, след срещата между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Ерусалим, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

По време на пресконференцията с Мицотакис, Нетаняху показа флакон, който той нарече "чудодейно лекарство", добавяйки: "Ако сте заразени с коронавирус и сте сериозно болни и имате белодробен проблем вземете това вдишайте го и ще се почувствате по-добре."

Нетаняху каза, че по-рано през деня се е срещнал с проф. Надир Арбер, който е разработил новото лекарство EXO-CD24, и едно от първите неща, които Мицотакис попита, е дали Гърция може да участва в клиничните изпитвания.

Мицотакис заяви, че е "много щастлив", че е обсъдил въпроса за това ново лекарство, което привлече вниманието на международната преса.

"Ако приемем, че можем да преодолеем регулаторните препятствия, Гърция ще се радва да участва в клинични изпитвания", добави той. "Всички ние бихме много облекчени, ако намерим лекарство, което да лекува самата болест."

Медицинският център "Сураски" в Тел Авив (болница Ичилов) заяви в петък, че 29 от 30 пациенти, получили лечението с EXO-CD24, са се възстановили за три до пет дни, предаде "Фокус".

Много смъртни случаи от Ковид-19 са свързани с цитокинова буря, което означава, че имунната система започва да атакува здрави клетки. Лечението с EXO-CD24 за Ковид-19 се основава на екзозоми, които са отговорни за комуникацията между клетките. Лечението доставя CD24 протеин в белите дробове, което помага за успокояване на имунната система.

Израелските и гръцките министри на туризма също подписаха споразумение, което ще позволи обмен на туристически услуги между страните за хора, които са били ваксинирани срещу коронавирус, без да се изисква карантинен период. В Израел сертификатът за ваксинация се нарича "зелен паспорт".

Мицотакис каза: "След като премахнете ограниченията си за пътуване, ще можем да позволим на израелските туристи да посещават Гърция без никакви допълнителни ограничения."

Гръцкият премиер заяви, че е основен поддръжник на цифрово удостоверение за ваксинация в рамките на ЕС, но че очаква такива и от трети страни.

"'Очаквам Израел да бъде първата страна, която може да предложи такъв сертификат за пътуване до Гърция, тъй като сте успели да ваксинирате по-голяма част от населението и се движите с по-бързи темпове", каза той. "Много се радвам за тези сертификати за ваксинация, които ще Ви позволят да влезете в страната."

Премиерите изтъкнаха силната връзка, която наскоро се разви между Израел и Гърция. Мицотакис, гръцкият външен министър Никос Дендиас и други висши служители от Атина посетиха Израел няколко пъти през последната година, а външният министър Габи Ашкенази посети Атина през октомври.

"Атина и Ерусалим - не се уморявам да казвам това - са тези, които положиха основите на западната цивилизация", каза Нетаняху. ""Споделяме общи стремежи за изграждане на просперитет и сигурност."

Мицотакис каза, че отношенията между Израел и Гърция "стават по-силни с всеки изминал ден" и че двете страни са "демокрации в Източното Средиземноморие с общи интереси за стабилност в региона и общи перспективи по отношение на това, което трябва да се случи, за да стане регионът мирно и безопасно място за всички страни."

Гръцкият премиер цитира споразумение между Гърция и Израел за Elbit Systems, израелска компания, за откриване на международно училище за летателно обучение в Каламата, Гърция. Elbit ще предостави на гръцките военновъздушни сили боен симулатор, подобен на този, използван от израелските военновъздушни сили.

Нетаняху каза, че Мицотакис е имал „иновативни идеи“ за популяризиране на газопровода EastMed, от Израел до Кипър и Гърция, вероятно най-дългият в света.

Запитан дали евентуално помирение между Израел и Турция ще повлияе на отношенията на Атина с Ерусалим, Мицотакис изрази скептицизъм, че подобно развитие е на път, но каза: "Тази връзка е твърде важна по свой собствен начин, за да бъде определена от други участници".

Що се отнася до Гърция и Турция, Мицотакис каза: "Имахме проблеми с Турция, но нещата изглежда се подобряват до степен, в която не виждаме понататъшна агресия."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
Ало ало
преди 3 години
Гърците си знаят ИНТЕРЕСА И ЗАЩИТАВАТ НАРОДА СИ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
Браво
преди 3 години
Браво на Гърция! А България какво прави? Сигнализирай за неуместен коментар