Малко селище в Израел е първото в света, в което всички жители се ваксинираха

В Кириат Яарим пандемията на теория приключва

04.02.2021 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Малко селище в Израел е първото  в света, в което всички жители се ваксинираха

В малкото селище Кириат Яарим в Израел пандемията на теория приключва. Там беше ваксиниран с втора ваксина и последният жител на селището. Ще отворят училищата. Ще отпаднат ограниченията, свързани с локдауна. Отново ще могат да се провеждат сватби и молитви в храмовете.

"Кириат Яарим е споменат 13 пъти в Библията. Само Йерусалим е споменаван повече. Историята ни е любопитна. При една от битките, по времето дори преди строителството на Първия храм, филистимците отмъкват като плячка Кивота на завета. Но този свещен за евреите символ не им носи нищо добро. Само нещастия. Решават да го върнат на евреите. Предаването му става точно на това място - в подножието на Йерусалим. Тогава това е бил пътят от морето към Свещения град и всички богомолци са минавали през нашето селище. Сега сме град с 12 хилядно население, но бързо се разрастваме", разказа за БНР кметът на Кириат Яарим Ицхак Равиц.

Как се получи така, че от селище, водещо класацията на заразени от коронавирус по време на втората вълна, сега Кириат Яарим се превръща в първия град в света, където е завършила имунизацията на всички подлежащи на ваксиниране?

"От началото на епидемията решихме, че кметството не трябва да бъде само наблюдател, а активен участник в борбата с пандемията. Постигнахме успехи, с каквито дори държавата ни не може да се похвали. Когато разбрахме, че има много заразени от вируса, направихме свой локдаун. Ние се познаваме и нямаше как някой да не спазва мерките", обясни кметът.

"Преди да станем първият град в света, преодолял пандемията, сме първото селище в Израел, което за един ден успя да направи тестове за Ковид-19 на всичките си 12 хиляди жители. Открихме безсимптомните носители на заболяването и ги изолирахме. За по-малко от месец успяхме да ваксинираме всички, които подлежат на имунизация. Като местна власт сме отговорни за здравното състояние на нашите жители, а болничните каси са само изпълнителите", уточнява кметът Равиц.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК