До година и половина присъда за фалшиви PCR тестове в Гърция

Страната е на крачка от това да въведе нов локдаун с вечерен час

05.02.2021 | 11:10 Редактор: Ивет Арабова
До година и половина присъда за фалшиви PCR тестове в Гърция

"Солун вече е в "червена зона" заради покачване на броя на заразените с коронавируса, като довечера в 18:00 часа ще се обсъжда дали от събота да се въведе нов локдаун с вечерен час от 18:00 до 5:00 сутринта. Това ще важи за събота и неделя в цяла Гърция, а след това тези мерки ще важат само за "червените" области ежедневно", коментира пред БНР адвокат Мартина Георгиева, която живее и работи в Солун. 

Тя посочи, че всички в Гърция се съобразяват с мерките, иначе има солени глоби. 

"В Солун не са много заразените, но беше открит новият щам - южноафриканският. Имаме преди това и британския щам в Гърция. Това притеснява хората и затова се чакат новите мерки. В болниците има голям брой хоспитализирани, но те се справят, няма място за притеснение и оплакване, защото всички засегнати от кризата получават помощи от държавата“, разказа още Георгиева.

Тя обясни още, че има големи санкции, ако представиш фалшиви документи, свързани с пандемията - най-вече фалшиви PCR тестове, има наказание до една година условна присъда и парична глоба. Вече има такива дела, които се водят за тези, които са нарушили противоепидемичните мерки.

Снимка: Bloomberg/Yorgos Karahalis

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Чак пък затвор за такова нещо... Сигнализирай за неуместен коментар