Издирваните под К2 алпинисти изкачили върха преди да изчезнат?

Трети ден продължава спасителната акция, но все още няма следи

08.02.2021 | 13:55 Редактор: Никола Симеонов

Трети ден продължава спасителната акция под най-опасния връх в света - К2, в чието подножие загина и Атанас Скатов. Хеликоптери отново издирваха тримата алпинисти от зимната експедиция на втория най-висок връх на планетата.

Синът на един от тях е убеден, че преди да изчезнат, са постигнали немислимото - покорили са осемхилядника през зимата.

Суровото време на върха провали усилията на спасителите. Хеликоптери на пакистанската армия търсиха исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Али Садпара. Облаците под К2 и небето се сливат, но опитните спасители и шерпи не се отказват.

"Днес успяхме да излетим над 7000 метра с два армейски хеликоптера с помощта на 5-а ескадрила на армейската авиация. През последните три дни пилотите се справиха чудесно, надхвърлиха собствените си граници, но не намерихме следи. Екипът чака нова възможност за търсене", каза ръководителят на зимната експедиция Чанг Дава.

Тримата алпинисти, покорили едни от най-високите върхове в света, губят връзка с Базовия лагер на височина над 8000 метра в местност, наречена Гърлото на бутилката, и смятана за най-опасна по пътя към върха.

С тях над Лагер 3 е бил и синът на пакистанеца Али Садпара - Саджид, но заради проблем с кислородната бутилка слиза сам. Участва и в издирвателната операция, а баща му е описван като един от най-добрите алпинисти в света. Саджид е убеден, че те са покорили най-опасния връх в света.

"Тримата вероятно са претърпели инцидент, докато са се връщали от К2. Те се изкачиха на 8200 м, когато аз тръгнах", предполага Саджид.

Времето над 5000 метра надморска височина е непредвидимо, а за хеликоптерите са нужни поне 4 часа полет и ясно време.

"40 минути ни отнема да излетим от Скорду до базовия лагер. Хеликоптерът преминава през долината и за целите на навигацията ясното време е задължително. Планината трябва да се вижда ясно, иначе операцията по издирване не може да бъде проведена", каза ръководителят на Jasmine Tours Асгар Порик.

Досега смятаният за най-опасен връх в света - К2, е изкачен само веднъж през зимата - от непалски шерпи този януари. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК