Неуспех на акцията под К2, няма и следа от тримата алпинисти

В нея се включи официално и правителството на Пакистан

07.02.2021 | 15:42 Редактор: Ивет Арабова

И през втория ден спасителната акция под връх К2 завърши с неуспех. Два хеликоптера издирваха тримата алпинисти, но не намериха и следа от тях. Официално се включи и правителството на Пакистан, на чиято територия е вторият по височина връх в света, където загина и Атанас Скатов.

Два хеликоптера излетяха рано сутринта в търсене на изчезналите алпинисти от Скарду към осемхилядника. След мащабно облитане обаче машините са върнати. 

За разлика от вчера, сега хеликоптерите на пакистанската армия се издигнаха на 7800 метра. На 400 метра под върха след четвъртък в полунощ се губят следите на исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Али Садпара. В единия е бил синът на Али - Саджит, а в другия - опитният непалски шерп Чанг Дава, ръководител на зимната експедиция. 

Непалският шерп е и човекът, който съобщи, че е намерено тялото на Атанас Скатов, част от зимната експедиция, под Лагер 3. Годеницата му, която беше заедно с българина в Пакистан, ще придружи тялото му обратно по пътя към дома. 

"Сълзите от време на време пресъхват, но не и болката в сърцето ми! Спомена за теб и усмихнатото ти лице са навсякъде около мен! Тръгнахме заедно и се прибираме заедно, но не по начина, по който си го представях, скъпи мой. Този дълг към теб е толкова труден, любов моя! Да си документ в ръцете ми, а теб да те няма! Защо?", написа тя във Facebook.

Спасителите на върха, отговорник за смъртта на всеки четвърти алпинист, остават в надпревара с времето - условията на опасния връх, останал мечта за мнозина, са свирепи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Срещу Природата не може да се застава...Жалко за момчетата, жалко за хора калени и с воля, но уви. Сигнализирай за неуместен коментар