Майката на Скатов: Не сме очаквали такова нещо, той внимаваше много

Той смяташе, че човек не трябва да се отказва, коментира Мария Стоянова

05.02.2021 | 19:17 Редактор: Ралица Братанова

Целеустремен и мотивиран в преследването на всяка своя цел - така близките описват Атанас Скатов. Любовната му история с алпинизма започва случайно преди едва 9 години. Дотогава той никога не е спортувал, а в планината ходел само на разходки, при това рядко. 

Това обаче се променя, след като открива именно в нея своята мисия. Въпреки че няма професионален опит във височинния алпинизъм, несломимият му дух го отвежда на най-високите върхове в света. 

За по-малко от седем години успява да изкачи 10 осемхилядници. А два пъти е поглеждал планетата от Еверест.

"Смяташе, че човек не трябва да се отказва. Никога не сме очаквали, че ще се случи такова нещо, защото той винаги взимаше правилните решения и внимаваше много", коментира майката на алпиниста Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Той за последно се чува с родителите си преди няколко дни, когато те му казват "Ще успееш“. 

"Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват, има само два дни прозорец, много е малко, но ще се опита", споделя майката на алпиниста.

Кметът на Сливен изрази възхищението си от това, че алпиниста винаги си е поставял високи цели. А приятелите му споделят, че е бил разумен, целеустремен, но за жалост е останал неразбран.

Скатов е първият българин, успял да изкачи седемте континентални първенци. Всичко това постига само на растителен хранителен режим. 

Освен на алпинизма Скатов посвещава живота си и на опазването на природата. Многократно предупреждава, че човешката дейност е пагубна за Земята.

Атанас е роден в Сливен през 1978 г. Завършва висшето си образование в Аграрния университет в Пловдив и е магистър по Растителна защита. 

След това заминава за Германия, където прави докторантура по Биологична растителна защита в Университета Хумболт. Преподава в България и в Германия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Светла Теодорова
преди 3 години
Поклон пред този героичен човек! Сигнализирай за неуместен коментар