Противоречиви са версиите за причината за смъртта на Атанас Скатов

От МВнР съобщиха, че е паднал заради скъсано въже, от експедицията уверяват - въжетата са били здрави

05.02.2021 | 18:30 Редактор: Ралица Братанова

Заради ураганни ветрове и температура от минус 50 градуса, атаката на втория по височина връх в Хималаите - К2, е прекратена, а алпинистите и шерпите, сред които е и Атанас Скатов, решават да се върнат от Лагер №3 към базовия лагер. Българският алпинист обаче пада фатално.

"Негов приятел от експедицията споделя "Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани".

По информация на Външното ни министерство обаче причина за падането е скъсано въже. Пакистански военен хеликоптер открива тялото на Скатов на около 5500 м. надморска височина и го транспортира към най-близкия град. 

"Скатов не е бил само с едно обезопасяващо средство, принципно работи на два жумара или на един със самозатягащ възел на Прусек и когато изваждаш едното и закачаш другото и чак тогава освобождаваш първото", коментира Елисавета Първанова от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Първанова, която е изкачила 3 седемхилядника, споделя, че при толкова ниски температури и бурен вятър, въжетата се обледеняват. 

"Опазващото устройство примерно жумар, карабинер, самозатягащ се възел или каквото е избрал за да се включва към въжетата може да не може да се захване за самото въже, защото то е обледенено, а същото време може да стане крехко, става едно ледено блокче", разказа тя. 

10 дни преди да замине за Пакистан Скатов сподели, че това е много специална експедиция. 

"Включил съм нови методи на тренировки, различни дишания, закалявания и специален генератор съм взел, който ми намалява съдържанието на кислород. Все едно съм на височина 5-6 хил. метра - така дишам и така тренирам още по-усилено", разказа алпинистът в студиото на "България сутрин". 

До тази година всички опити за зимно изкачване на К2  приключваха безуспешно. Все пак такъв беше постигнат. В средата на януари екип непалци успяха да стигнат върха за първи път през зимата. 

"Един син, едно момченце ще чака баща си в България, казаха се и много за и против изкачването на К2, но все пак Атанас Скатов имаше дързостта и мъжеството да тръгне натам", коментира още Елисавета Първанова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК