Откриха безжизненото тяло на Скатов, транспортират го до град в Северен Пакистан (ВИДЕО)

Алпинистът падна в подножието на втория по-височина връх в света

05.02.2021 | 13:09 Редактор: Юлия Христова

Откриха безжизненото тяло на българския алпинист Атанас Скатов. 

"С прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите. Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан", съобщиха от МВнР.

По-рано започна акция по издирването му, след като падна в подножието на втория по-височина връх в света - К2. Хеликоптер на пакистанската армия транспортира тялото на сънародника ни в Базовия лагер.

Проследяващите устройства на всички, които са атакували върха заедно с него, са отчели локацията, на която се намират, но с тях е възникнал проблем, тъй като са измръзнали.

Скатов е паднал по време на слизане към Базовия лагер поради скъсване на въже. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като  единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

Снощи около 23:00 часа местно време Атанас Скатов започва зимно нощно изкачване към Лагер 3 на 7350 метра надморска височина, заради отворилия се прозорец от подходящо време. От публикация във Facebook профила му се разбира, че той е наясно, че няколко часа по-късно се очакват ураганни ветрове.

По-късно, заради влошените условия част от алпинистите, сред които и Скатов, се връщат към Базовия лагер на 5000 метра надморска височина. Около 10:00 часа тази сутрин специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides докладва: "Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от Лагер 3 към Базовия лагер заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност, екип шерпи го търси

Проблеми в района създават ниските температури от -55 градуса по Целзий. Това вероятно е и причината за скъсването на осигурителното въже на Скатов. Според експерти въжетата стават крехки и се късат. 

10 дни преди да замине за Пакистан Скатов сподели, че това е много специална експедиция. 

"Включил съм нови методи на тренировки, различни дишания, закалявания и специален генератор съм взел, който ми намалява съдържанието на кислород. Все едно съм на височина 5-6 хил. метра - така дишам и така тренирам още по-усилено", разказа алпинистът в студиото на "България сутрин". 

До тази година всички опити за зимно изкачване на К2  приключваха безуспешно. Все пак такъв беше постигнат. В средата на януари екип непалци успяха да стигнат върха за първи път през зимата. 

А Атанас Скатов е и запален природозащитник. 

"През последните 40-50 години сме унищожили над 60-70% от природата, а ние сме толкова свързани с природата, защото въздухът, който дишаме, водата, която пием – всичко идва от природата и ние трябва да я пазим ", заяви Скатов. 

Той е вегетарианец и два пъти е изкачвал първенеца Еверест. 

"Няма никакво значение това, височините са просто едни цифри", категоричен бе алпинистът. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК