Скатов е паднал след неуспешен опит за изкачване на К2, шерпи го търсят

Причина за инцидента е скъсано въже

05.02.2021 | 10:35 Редактор: Юлия Христова
Скатов е паднал след неуспешен опит за изкачване на К2, шерпи го търсят

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

Причина за падането му е скъсано въже. 

"Тялото му все още не е открито и екип от шерпи го търси", се казва в съобщението. Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, прокарани от шерпи. Те стават изключително нестабилни и се късат от отрицателните температури, достигащи до -55 градуса.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след новината, че алпинистите, които тръгнаха за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м. 

За момента информацията не е потвърдена от други източници, включително от екипа на алпиниста.

От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам ще лети хеликоптер.

Последното съобщение в страницата на Скатов, публикувано от екипа му в 19:20 ч. вчера гласи: "Наско благополучно пристигна в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред. В случай, че Наско се свърже с нас ще се опитаме да актуализираме информацията с която разполагаме.  Кадрите от видеото са направени днес по обяд от базов лагер на К2, в момент в който голяма част от участниците в експедицията се придвижваха от Лагер 2 към Лагер 3, видимо във ветровито време. По прогноза се очаква вечерта да е спокойна."

На 16 януари екип от непалски алпинисти и планински водачи направи първото в историята на алпинизма зимно изкачване на втория по височина връх в света К2. 

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
За съжаление шансът да оцелее е нулев Сигнализирай за неуместен коментар