България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Скатов тръгва на историческо зимно изкачване на К2

Никой не е успявал да покори втория по височина връх на планетата през зимата

09.12.2020 | 09:31 Редактор: Тодор Петров

Известният алпинист Атанас Скатов се е устремил към първото в историята зимно изкачване на един от най-трудните осемхилядници в света - К2.

"Готвя се вече 9 години, откакто започнах да ходя на експедиции. Тази експедиция е много специална, включил съм нови методи на тренировки - различни дишания, закалявания. Взел съм специален генератор, който ми намалява съдържанието на кислород, все едно съм на височина 6-7 хил. метра в домашни условия", сподели алпинистът в студиото на "България сутрин".

Днес Скатов ще подаде документи за виза за Пакистан, като се очаква на 20 декември да излети от България. В експедицията ще участват над 20 алпинисти от цял свят, които ще бъдат придружени от 15 шерпи. Вече има трима души в базовия лагер на групата.

"Ще бъде много интересна, но и много трудна експедиция, защото досега няма успех, стига до 1000 метра под върха. Всяка крачка след 7600 метра ще бъде невероятен успех за световния алпинизъм. Няма нищо общо изкачването през лятото и зимата. Лятото е с 40 градуса по-топло, отколкото ще бъде сега", подчерта Скатов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че вече 45 дни от сутрин до вечер всичко е концентрирано в подготовката му. Периодът му харесва, защото по думите му човек се чувства концентриран, събран и не губи нито секунда ценно време.

"За първи път реших да прочета малко и за върха. Започнах една книга за К2, но реших, че е по-добре на място да усетя нещата", отбеляза алпинистът.
 
Наскоро Атанас Скатов успя да завърши и да издаде книга за седемте контитентални първенци. Той предвижда премиера и представяне по градовете след завръщането си от Пакистан. 

"Всеки ден получавам имейли с поръчки за книгата, по 2-3 часа на ден отделям за надписване на книги. Този проект е за пътешественици. Не са най-важното върховете. По-важното е, че посещаваш тези континенти, които са коренно различни, и се запознаваш с хората, с културата, с битието им...", разказа още Скатов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
K2D2
преди 3 години
Неслучайно върхът е все още неизкачен през зимата. Не един и двама велики алпинисти са загинали там (и през лятото). Мечтата за зимно изкачване на К2 е водила големи добре организирани експедиции до непрестанни провали и нещастни случаи. Дано пък Скатов да им донесе късмет този път и някой от групата да успее да се качи. Но най-важното - дано всички се приберат живи и здрави, със същия брой пръсти, с които са тръгнали. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Снеженчовек
преди 3 години
Мога само да кажа РЕСПЕКТ към този изключителен БЪЛГАРИН.От две години следя почти всичко за изкачванията на осемхилиядниците и хората,които го правят...това са свръхчовеци!Усилията и подготовката за всичкото това е чудовищна...честно казано даже не си и представям как е възможно да се подготвиш за такова величествено нещо.Успех по-пътя към върха на Атанас Скатов и най-важното всички да се качат и слязът живи и здрави. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
нормален бг
преди 3 години
нЕЩО историческо направете бе българи - оставете маниакалността и славата за *** - КЪДЕ СТЕ БЪЛГАРИ ???? Сигнализирай за неуместен коментар